Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl



Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 481
Datum: 25-2-04

Conferentie ondernemen in ontwikkelingslanden:

Een open gesprek tussen overheden en bedrijfsleven

Dit is een gezamenlijk persbericht van de ministeries van Economische Zaken en Buitenlandse Zaken, VNO-NCW en NCDO.

Op donderdag 4 maart a.s. wisselen de ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken en het bedrijfsleven in Den Haag met elkaar van gedachten over de bevordering van economische bedrijvigheid in ontwikkelingslanden. Dat doen zij op de conferentie The role of your business in development, die door beide ministeries, VNO-NCW en de NCDO wordt georganiseerd.
Duurzame armoedebestrijding is gebaat bij een sterke private sector. De private sector in ontwikkelingslanden profiteert van investeringen en samenwerking met westerse bedrijven. De Nederlandse overheid wil daarom het Nederlandse bedrijfsleven stimuleren om zaken te doen met ontwikkelingslanden.
Tijdens de conferentie wordt dieper ingegaan op de kansen, barrières en behoeften van Nederlandse bedrijven die zaken doen in ontwikkelingslanden. Centraal staan de workshops, waarin kennis over en ervaringen met het ondernemen in ontwikkelingslanden wordt uitgewisseld. Ook worden de mogelijkheden onderzocht voor effectieve bijdragen van het Nederlandse bedrijfsleven en de overheid aan duurzame economische ontwikkeling. En er wordt ingegaan op verbetering van het financiële en niet financiële instrumentarium van de overheid. De onderwerpen voor de workshops zijn: financing, branding products, agribusiness, health, environmental services and energy, water, business education and vocational training en employee exchange programmes.
De conferentie begint om 9.00 uur en wordt geopend door minister Brinkhorst van Economische Zaken en om 16.00 uur afgesloten door minister Van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking. Andere sprekers zijn Herman Wijffels, voorzitter van de SER en tevens voorzitter van de conferentie, en Stephen Brenninkmeijer van Andromeda-Fund. B.V. De conferentie is inmiddels vol; er hebben zich tweehonderd bedrijven aangemeld.