Gemeente Leeuwarden

Eerste ?floating homes? van Europa komen in Zuiderburen

Bron: Gemeente Leeuwarden
De eerste projectmatig ontwikkelde drijvende woningen, gebaseerd op de in Canada en Noord-Amerika gebouwde ?floating homes?, komen in het ?Blauwe Hart? van Zuiderburen. Deze locatie is via de Hempenser Wielen direct verbonden met de Staande Mastroute. Om dit unieke plan te realiseren hebben burgemeester mevrouw M. de Boer en de directies van Ooms Avenhorn Groep uit Avenhorn en Bouwbedrijf Bokma uit Leeuwarden op dinsdagmiddag 24 februari een samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

Ooms Avenhorn zorgt voor de ontwikkeling en bouw van de 30 drijvende woningen en Bouwbedrijf Bokma ontwikkelt en bouwt 20 grondgebonden woningen, waarvan de helft op eilandjes. De architect van het plan is Johan Sijtsma van bureau Sijtsma en Feekes uit Leeuwarden.

De waterwoningen worden door Ooms compleet op het land gemaakt en in de werkhaven te Hoorn geassembleerd. Het fundament van elke woning is een drijvend, volledig onzinkbaar platvorm van gewapend beton met een kern van polystyreen. Daarop worden dan de diverse types woningen gebouwd. Vervolgens gaan de kant en klare woningen over het IJsselmeer naar Leeuwarden en worden in Zuiderburen verankerd. De 20 woningen van Bouwbedrijf Bokma worden ook op industriële wijze in de fabriek in Leeuwarden gefabriceerd.

Tijdens de Beurs Huis en Tuin, van 4 tot en met 7 maart in het FEC Expocentrum, is Ooms/Bokma aanwezig met een stand geheel gewijd aan het ?Blauwe Hart? . Geïnteresseerden kunnen een drijvende demonstratiewoning bekijken. Deze ligt gedurende de Beurs Huis/Tuin in de Harlingervaart, nabij het FEC.