Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Almelo, 27 februari 2004

"Integratiekoorts. Over verkeerde diagnoses, kwakzalvers en de remedie daartegen"

Provinciaal debat over integratiebeleid

Op donderdag 4 maart a.s. organiseren de provincie Overijssel en het Steunpunt Minderheden Overijssel voor de derde achtereenvolgende keer het Provinciale Minderhedendebat. Het thema van het debat getiteld "Integratiekoorts. Over verkeerde diagnoses, kwakzalvers en de remedie daartegen" vindt plaats in het theaterhotel in Almelo en begint om 19.30 uur.

Het is inmiddels het derde achtereenvolgde jaar dat beide partners een provinciaal debat organiseren. De eerste keer was in 2001 over de maatschappelijke onrust na de aanslagen van september 2001. Sindsdien wordt er volop een maatschappelijk debat gevoerd. Het integratie- en asielbeleid staat nog steeds prominent op de politieke agenda met als climax de recente uitgave van het onderzoeksrapport "Bruggen Bouwen" van de Commissie Blok.

Het lijkt alsof de temperatuur in de samenleving blijft stijgen en de gemoederen niet tot rust kunnen komen; politici, mediavertegenwoordigers, gezagsdragers en deskundologen buitelen over elkaar heen als het om allochtonen gaat. Kortom: is een 'koortsvrij' Nederland toekomstmuziek of realiteit? Geert Jansen, commissaris van de Koningin provincie Overijssel zal het welkomstwoord doen. In twee rondes wordt het debat gevoerd met onder meer Stef Blok, voorzitter van de onderzoekscommissie Integratiebeleid. Het debat begint met het onder de loep nemen van de term die de organisatoren aan dit fenomeen gegeven hebben, "integratiekoorts". Wat is de oorzaak van de koorts? Wat zijn "koortsachtige symptomen" en wat is het medicijn of de juiste remedie daartegen? Het tweede gedeelte van het programma, bestaat uit de vertoning van een SMO-videoproduktie waarin praktijkvoorbeelden uit de provincie Overijssel worden belicht.

Het debat is bedoeld voor vertegenwoordigers van minderheden, beleidsmakers en politici.

Bijlage: Programma

Programma

Locatie: Theaterhotel Almelo
Datum: 4 maart 2004
Start: half 8

Welkomstwoord Geert Jansen, commissaris van de Koningin provincie Overijssel

Gastcolumn Menno Knip, burgemeester van Almelo

Integratiekoorts
De heer drs. Stef Blok, voorzitter tijdelijke commissie onderzoek Integratiebeleid Max Daniel, commissaris van politie Amsterdam/ Amstelland De heer Andre Vis, hoofdredacteur Twentsche Courant Tubantia

pauze muziek van jonge vluchtelingen

Vertoning videoproduktie SMO, praktijkvoorbeelden uit de provincie Overijssel

Koortsvrij
Jan Kristen, gedeputeerde Integratiebeleid provincie Overijssel Mevrouw Sadegül Baffali, jeugdhulpverleenster
De heer prof. Dr. Erik Snel, hoogleraar Intercultureel bestuur Universiteit Twente Mevrouw Deborah Lauria, Vluchtelingenwerk Overijssel

Discussieleidster mevrouw drs. Farin Ramdjan (creative communication consult)


---

Voor meer informatie kunt u maandag bellen, telefoonnummer: 0546-542020. Vragen naar Ed Wallinga, directeur SMO.

---- --