Provincie Overijssel

Integratiekoorts: provinciale integratiedebat neemt vraagstuk de temperatuur

Het derde integratiedebat van Overijssel op 4 maart is dit jaar actueler dan ooit. Met als panellid onder andere Stef Blok, naamgever van de commissie die dertig jaar beleid op dit vlak onder de loep legde, kan het niet anders of gastheren provincie Overijssel en Steunpunt Minderheden Overijssel kunnen op een warm verbaal onthaal rekenen tijdens de paneldiscussies in het Theaterhotel in Almelo. Blok is een van de panelleden bij het thema 'Integratiekoorts' dat dieper ingaat op de gang van zaken rondom integratie in Nederland.

Doelstelling van het debat is het bevorderen van een evenwichtiger beeld ontstaat van integratie en het integratieproces. De opzet van de discussie is tweedelig: in het eerste deel kunnen panelleden aangeven of zij het eens zijn met de huidige situatie en in hoeverre zij dit integratieproces als koortsachtig bestempelen. In het tweede deel kunnen panelleden daarop voortborduren en suggesties kunnen doen hoe er wel met integratie en het integratieproces zou moeten worden omgegaan.

"Zo slecht nog niet"

Gastheer Jan Kristen, gedeputeerde voor Grote steden en Welzijn, is ongezouten van mening dat de aandacht voor integratie zich teveel richt op de negatieve kanten ervan. "Voor het merendeel loopt die integratie zo slecht nog niet, daar zou meer aandacht voor moeten zijn, laat de media ook eens aandacht besteden aan allochtone jongeren die het wel goed doen."

Het beleid heet mislukt te zijn en de oplossing daarvoor is dat minderheden zich maar zondermeer moeten aanpassen aan de Nederlandse waarden en normen. Kristen: "Maar integratie is een proces dat van twee kanten moet komen. Daarom is het onredelijk dat op dit moment de verantwoordelijkheid alleen bij de nieuwkomers wordt gelegd en niet bij de autochtone Nederlanders.

Logisch en gezond

Bij integratie van minderheden in culturele zin zijn twee trends waar te nemen: een toenemende maatschappelijke participatie en oriëntatie op Nederlandse gebruiken en omgangsregels. En daarnaast de gerichtheid op de eigen groep en cultuur en de bijbehorende waarden en normen. Dat is logisch en gezond: logisch omdat het iets zegt over de fase waarin integratie verkeert en gezond omdat trots zijn op je eigen cultuur en zelfrespect voorwaarden zijn om maatschappelijk succesvol te zijn.

Programma:

19.30 uur
Welkomstwoord door dhr. mr. Geert Jansen, commissaris van de Koningin in de provincie Overijssel

19.45 uur
Column van dhr. drs. Menno Knip, burgemeester van Almelo

20.00 uur
Paneldiscussie Integratiekoorts Panelleden geven aan hoe zij de integratiekoorts in Nederland ervaren:
-dhr. drs. Stef Blok, voorzitter tijdelijke commissie onderzoek Integratiebeleid

-dhr. drs. Max Daniel MPM, commissaris van politie Amsterdam- Amstelland

-dhr. Andre Vis, hoofdredacteur Twentse Courant Tubantia

Pauze 20.45- 21.00 uur met muziek van jonge vluchtelingen

21.00 uur
Panel Koortsvrij
Panelleden geven aan op welke wijze de integratiekoorts moet worden aangepakt:

- dhr. Jan Kristen, gedeputeerde Integratiebeleid provincie Overijssel
- mw. Sadegül Bafali, jeugdhulpverleenster
- dhr. prof. dr. Erik Snel, hoogleraar SMO leerstoel Intercultureel bestuur UT

- mw. drs. Deborah Lauria, Vluchtelingenwerk Overijssel

21.50

Nazit door Ed Wallinga (SMO).

Discussieleider is mw. drs Farin Ramdjan

Lees meer over integratie op deze site.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl © 2004 Provincie Overijssel