Feestelijke uitreiking inburgeringscertificaten

4 Maart aanstaande ontvangen 6 nieuwkomers in de gemeente Roermond een inburgeringscertificaat. Dit certificaat wordt in de Burgerzaal van het stadhuis aan hen uitgereikt door wethouder Peter de Boer. Het certificaat vormt het sluitstuk van het inburgeringsprogramma, dat de nieuwkomers hebben doorlopen en is een stap op weg naar integratie. Het college van Burgemeester en Wethouders wil met het persoonlijk uitreiken van de inburgeringscertificaten laten zien dat zij dit een belangrijk moment vinden in het integratieproces.

Het inburgeringsprogramma, dat elke nieuwkomer verplicht is te volgen, bestaat uit lessen Nederlandse taal en oriëntatie op de samenleving en mogelijke beroepen. Aan het einde van het programma wordt een profieltoets afgelegd. Als de nieuwkomer het overgrote deel van de lessen heeft gevolgd, ontvangt hij of zij het inburgeringscertificaat. Daarmee wordt de basis gelegd voor het kunnen deelnemen aan de Roermondse en Nederlandse samenleving. De ervaring leert dat na het inburgeringsprogramma vaak een vervolg nodig is om mensen toe te leiden naar werk of om hun Nederlandse taal te verbeteren. Maar ook de nieuwkomer zelf is aan zet om zich daadwerkelijk te nestelen in de stad. Actief op zoek naar werk, aansluiting zoeken in de buurt en het opbouwen van een sociaal leven.

De komende tijd staan de nodige landelijke veranderingen op stapel voor wat betreft de inburgering van nieuwkomers. Het inburgeringscertificaat zal bijvoorbeeld plaatsmaken voor een 'hardere' toets. Deze moet worden gehaald om een vergunning voor verblijf in Nederland te verkrijgen. Het ministerie van Justitie zal in april met een 'contourennota' komen, waarin de hoofdlijnen van het nieuwe beleid bekend worden gemaakt.

Publicatiedatum: 01.03.2004 Bijgewerkt: 01.03.2004