UNIE VOOR CHRIS. ONDERWIJS


Confronterende week in Peru voor Nederlandse leerlingen

Donderdag 4 maart komen 37 jeugdige verslaggevers van 33 middelbare scholen op Schiphol aan na een indrukwekkende week in Peru. Voor de actie Edukans Going Global bezochten de leerlingen als verslaggever onderwijsprojecten.

Op initiatief van Stichting Edukans bezochten de middelbare scholieren een week lang onderwijsprojecten in de stad Lima en op het platteland in Pichanaki. De 37 leerlingen kropen voor een week in de huid van verslaggever. De opgedane ervaringen hebben ze beschreven in een reisverslag. Ook maakten ze fotoreportages en videoverslagen. De verschillen tussen hier en daar kwamen hard aan.

Cultuurschok
Het bezoek aan een sloppenwijk in Lima was een ware cultuurschok voor de jongeren. De huizen zijn niet meer dan vier tegen elkaar aangezette pallets met een golfplaten dakje. Er is geen stromend water of elektriciteit. Drinkwater staat de hele dag in de brandende zon. Varkens lopen tussen de hutjes door. Toch zijn de kinderen van de bewoners trots op hun huisjes.

Erg indrukwekkend vonden de jonge verslaggevers het bezoek aan de Emmanuelschool in Pichanaki in het Andesgebergte. De kinderen van deze school moeten na schooltijd werken om hun schoolboeken en -spullen te betalen. Ze poetsen schoenen of verkopen ijsjes. Met het weinige geld dat ze hiermee verdienen, kunnen ze vaak maar één schrift voor alle vakken kopen. Hun toekomstperspectief is niet erg rooskleurig. Velen trouwen op hun 14e of trekken naar de stad om daar werk te vinden. Maar zonder goede opleiding is dat niet gemakkelijk.

Werkende kinderen
De 33 middelbare scholen die meedoen aan Edukans Going Global voeren dit jaar actie voor onderwijs aan kansarme kinderen in Peru. Met de opbrengst wordt onder andere MANTHOC in Lima gesteund. Deze organisatie zet zich in om werkende kinderen onderwijs te bieden en ondersteuning in hun drukke bestaan. MANTHOC beheert gaarkeukens, huizen waar de kinderen in geval van nood terechtkunnen, een bakkerij en er wordt beroepsonderwijs gegeven.

Ervaringen delen
De 37 jonge verslaggevers vormen een belangrijke schakel bij het actie voeren op school. Vanaf nu gaan zij hun medeleerlingen en iedereen die geïnteresseerd is, betrekken bij hun ervaringen in Peru. De leerlingen vertellen hun persoonlijke verhalen over wat ze hebben meegemaakt. Voor de meeste jongeren zijn deze belevenissen bepalend voor hun verdere leven.