AutoRai

2-3-2004

Mercedes-Benz brengt volop nieuws op Autosalon Genève

De 74e editie van de Autosalon van Genève, die aanstaande donderdag 4 maart zijn deuren opent voor het publiek, biedt als altijd weer een stroom aan noviteiten. Een belangrijk deel daarvan komt voor rekening van Mercedes-Benz, dat de jaarlijkse autotentoonstelling in de Zwitserse stad aan de oevers van het Lac Léman maar liefst drie wereldprimeurs gunt:

de nieuwe Mercedes-Benz CLS-Klasse, de nieuwe SLK-Klasse en de nieuwe generatie van de C-Klasse. De nieuwe modellen zijn het resultaat van de tweede fase van het tweede strategische productoffensief van Mercedes-Benz. Ook de G 55 AMG, de krachtigste versie van de inmiddels al legendarische terreinwagen, is een noviteit, terwijl er op de stand van Mercedes-Benz in Genève ook volop aandacht aan autosport wordt besteed. Mercedes-Benz is dit seizoen als vanouds actief in het Duits toerwagenkampioenschap DTM, voor het eerst met de nieuwe Mercedes-Benz C-Klasse, en in de Formule 1 via het team West McLaren Mercedes. De verwachtingen voor het komende raceseizoen, dat aanstaand weekend van start gaat met de Grand Prix van Australië, zijn hooggespannen. De Mercedes-Benz CLS-Klasse vormt als nieuwe modelreeks een belangrijke aanwinst in het leveringsprogramma van Mercedes-Benz personenautos. Vorig jaar werd op de IAA, de tweejaarlijkse autotentoonstelling in Frankfurt, voor het eerst een studiemodel van een vierdeurs coupé getoond. De reacties die in Frankfurt werden ontvangen waren dusdanig positief, dat al snel het groene licht werd gegeven voor serieproductie van de Mercedes-Benz CLS-Klasse. In Genève wordt nu het definitieve model gepresenteerd. De verkoopstart staat gepland voor komend najaar.

De Mercedes-Benz CLS-Klasse is een vierdeurs coupé voor connaisseurs, een bijzondere automobiel waarmee Mercedes-Benz opnieuw zijn reputatie als innovatieve en trendsettende autofabrikant waarmaakt. Voor het eerst immers wordt in de vorm van de CLS-Klasse de elegante styling van een coupé gecombineerd met de praktische mogelijkheden van een vierdeurs sedan. In eerste instantie wordt de Mercedes-Benz CLS-Klasse leverbaar in een tweetal varianten. De CLS 350 wordt aangedreven door een nieuw ontwikkelde zescilindermotor met een vermogen van 200 kW (272 pk). De riante standaarduitrusting omvat onder andere 17-inch lichtmetalen wielen, de 7G-TRONIC zeventraps automatische transmissie, het elektronisch stabiliteitsprogramma ESP® met waarschuwingsfunctie voor afnemende bandenspanning, anti-blokkeersysteem ABS, tractiecontrole en rem-assistent, het geavanceerde remsysteem Sensotronic Brake Control (SBC), THERMATIC automatische klimaatregeling en een hele reeks comfortverhogende zaken.

In de CLS 500 is de V8-motor te vinden die ook wordt geleverd in de Mercedes-Benz S-Klasse en SL-Klasse, goed voor een vermogen van 225 kW (306 pk). Voor een nog betere wegligging is de CLS 500 voorzien van het luchtveringsysteem AIRMATIC DC, dat telkens de afstelling van veren en schokdempers aanpast aan de actuele rijomstandigheden. Voor meer comfort in het interieur heeft de CLS 500 de automatische klimaatregeling THERMOTRONIC, met vier gescheiden klimaatzones die elk individueel kunnen worden ingesteld. Met 18-inch lichtmetalen wielen is de CLS 500 ook aan de buitenkant een indrukwekkende verschijning. Als opties kunnen op de Mercedes-Benz CLS-Klasse onder andere het COMAND bedieningssysteem met navigatiefunctie, de afstandsregeling DISTRONIC, de spraakgestuurde bediening LINGUATRONIC, de sleutelloze toegangs- en startfunctie KEYLESS GO, de parkeerhulp PARKTRONIC en bi-xenon koplampen met actieve bochtenverlichting worden geleverd.

Het ontwerp van de Mercedes-Benz CLS-Klasse mag op zn minst opmerkelijk worden genoemd. Elegant en fascinerend, krachtig en praktisch tegelijk. De voorkant is nieuw en toch vertrouwd: de koplampen zorgen voor een nieuw Mercedes-Benz-gezicht, terwijl de grille onmiskenbaar de afkomst van de auto verraadt. De aflopende vorm van de motorkap geeft de auto een dynamische uitstraling. De carrosserie bestaat uit een lichtgewicht combinatie van sterk staal en aluminium, terwijl de laklaag door gebruik van nano-technologie dieper glanst en beter bestand is tegen krassen. In het interieur is gebruik gemaakt van vriendelijke kleuren en hoogwaardige materialen. Op het dashboard is de snelheidsmeter in het midden geplaatst, geflankeerd door respectievelijk een toerenteller en een klok. Tot de veiligheidsvoorzieningen van de CLS-Klasse behoort, naast de gebruikelijke airbags en veiligheidsgordels met gordelspanners en gordelkrachtbegrenzers, ook het systeem PRE-SAFE, dat een dreigend ongeval al in een vroegtijdig stadium herkent en snel de nodige maatregelen neemt, zoals het aanspannen van de veiligheidsgordels voorin, het in de juiste positie plaatsen van de voorstoelen en het eventueel sluiten van het schuif-/kanteldak.

Nieuwe SLK-Klasse, C-Klasse en G 55 AMG

De nieuwe Mercedes-Benz SLK-Klasse, waarvoor al zeer veel belangstelling bestaat, wordt eveneens getoond in Genève. Voor het eerst omvat de modelreeks ook een versie met achtcilindermotor, het nieuwe topmodel SLK 55 AMG. Ook een nieuwe zescilindermotor is leverbaar, terwijl unieke innovaties als het luchtcirculatie- en verwarmingssysteem AIRSCARF, de klimaatregeling THERMOTRONIC en de 7G-TRONIC zeventraps automatische transmissie op de SLK kunnen worden geleverd.

De nieuwe generatie van de populaire Mercedes-Benz C-Klasse is leverbaar als sedan, sportcoupé en combi. Het nieuwe ontwerp zorgt voor een krachtiger uitstraling en ook in het interieur werd aandacht besteed aan het verbeteren van ergonomie en comfort. De rijdynamiek is verder verbeterd door een reeks maatregelen onder de naam DIRECT CONTROL. Het motorprogramma is uitgebreid met een 141 kW (192 pk) compressormotor, die tot dusver alleen werd geleverd in de sportcoupé. Ook het vermogen van de motor in de C 220 CDI nam toe van 105 kW (143 pk) tot 110 kW (150 pk). Het nieuwe topmodel van de C-Klasse is de C 55 AMG, voor het eerst in deze klasse voorzien van achtcilindermotor met een vermogen van 270 kW (367 pk) en een koppel van 510 Nm.

De modelreeks van de Mercedes-Benz G-Klasse, die dit jaar zijn 25-jarig jubileum viert, wordt afgerond door het nieuwe topmodel G 55 AMG, uitgerust met een 350kW (476 pk) sterke V8-motor met een compressor die een indrukwekkend koppel levert van 700 Nm.

Autosport: nieuw seizoen in DTM en Formule 1 staat voor de deur

In de autosport is Mercedes-Benz dit jaar weer vertegenwoordigd in de DTM en in de Formule 1. In de koningsklasse van de autosport rijden de Schot David Coulthard en de Fin Kimi Räikkönen wederom voor het West McLaren Mercedes-team, terwijl de Oostenrijker Alex Wurz als derde en reserverijder staat ingeschreven. Samen met de Spanjaard Pedro de la Rosa nam Wurz een groot deel van het test- en ontwikkelingswerk voor het nieuwe seizoen voor zijn rekening.

In de DTM, het toonaangevende toerwagenkampioenschap van Europa, wordt dit seizoen voor het eerst de wedstrijdversie van de nieuwe Mercedes-Benz C-Klasse ingezet. Tot het selecte gezelschap van Mercedes-Benz-fabriekscoureurs behoort dit jaar opnieuw de Nederlander Christijan Albers, die vorig jaar vier van de tien races won, meer dan welke andere rijder ook. Voor het vierde achtereenvolgende jaar rijdt de DTM ook op Circuit Park Zandvoort, waar op 5 september de achtste race van het seizoen verreden wordt.