Gemeente Dongen


Bedrijventerrein Tichelrijt I is in het provinciale investeringsplan opgenomen 02-03-2004 15:30
Gedeputeerde Hoes bezoekt bedrijventerrein Tichelrijt I De heer O. Hoes, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant, brengt op 4 maart 2004 een bezoek aan bedrijventerrein Tichelrijt I in Dongen. Het project Herstructurering Tichelrijt I van Dongen is in september 2003 opgenomen in het provinciale investeringsprogramma Ruimte maken voor kwaliteit, september 2003. Hiermee vraagt de provincie voor een aantal projecten subsidie aan bij het ministerie van Economische Zaken.
De vierde Tender Investeringsprogrammas Provincies (TIPP) van het ministerie van Economische Zaken (EZ) is een subsidieregeling die bedoeld is om het regionaal investeringsklimaat te verbeteren. Op basis van deze subsidieregeling kan maximaal 50% van het negatieve verschil tussen subsidiabele kosten en opbrengsten van het project subsidie worden verkregen. De kosten van de totale herstructurering Tichelrijt I zijn nu geraamd op 1.875.049,50. De toegekende subsidie bedraagt 825.050,00.

Multimodale ontsluiting
De provincie heeft Bedrijventerrein Tichelrijt I onder anderen opgenomen in de aanvraag omdat het grenst aan het Wilhelminakanaal, wat multimodale ontsluiting mogelijk maakt. Onlangs heeft een proef plaatsgevonden met distrivaart. De betrokken ondernemers zijn hierover enthousiast en willen doorgaan met het fenomeen. Ook is het de bedoeling dat de komende jaren een zogenaamde loswal gerealiseerd wordt. Zowel de loswal als de distrivaart bevorderen de regionale functie van het bedrijventerrein en dragen bij aan multimodaliteit.

Noodzakelijke ontwikkelingen
De aanleg van een rotonde op de kruising Textielstraat-Steenstraat moet zorgen voor een betere doorstroming en verkeersveilige afwikkeling voor zowel het bedrijventerrein als het doorgaande verkeer. Andere noodzakelijke ingrepen zijn de kwalitatieve aanpassing van de wegen, het terugdringen van de wateroverlast, het aanpassen van de openbare verlichting en het saneren van
grondwaterverontreinigingen. Ook van de bedrijven zelf wordt overigens verwacht dat deze op de eigen kavel ingrepen doet voor verbetering van het totale terrein, zoals bijvoorbeeld uniforme inritten.

Parkmanagement
Momenteel speelt ook het project parkmanagement. Dit is op initiatief van de Dongense ondernemers. Dit management heeft betrekking op het beheer van bedrijventerreinen. Bedrijven krijgen hier dan zelf een belangrijk aandeel in. Binnenkort wordt onder ondernemers een onderzoek uitgevoerd. Hieruit moet naar voren komen in hoeverre zij aan het project willen meewerken en hoe zij de concrete invulling van het management zien. Het onderzoek bekostigt De Rabobank Dongen-Rijen uit een stimulerings- en ontwikkelingsfonds.

Noot voor de pers
U bent van harte uitgenodigd om bij het bezoek van gedeputeerde de heer O. Hoes aanwezig te zijn. U kunt zich hiervoor op 4 maart 2004 om 11.00 uur melden in het gemeentehuis van Dongen, Hoge Ham 62. De TIPP-subsidie wordt hier symbolisch overhandigd, waarna de rondleiding over bedrijventerrein Tichelrijt I aanvangt.