Vereniging Nederlandse Gemeenten

__________________

Tijdelijke regeling eenmalige uitkering bestrijding regionale wateroverlast (04/03/04)

De tijdelijke regeling eenmalige uitkering bestrijding regionale wateroverlast, waarover de VNG u in december 2003 reeds op de hoogte heeft gesteld, treedt per 1 april 2004 in werking. Voor de tijdelijke regeling eenmalige uitkering bestrijding regionale wateroverlast trekt het Rijk eenmalig 100 miljoen uit voor het extra stimuleren van de aanpak van regionale wateroverlast. De regeling is inmiddels gepubliceerd in de Staatscourant.

De VNG, het Rijk, de Unie van Waterschappen (UvW) en het Interprovinciaal Overleg (IPO) hebben in juli 2003 het Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW) ondertekend. De aanpak van wateroverlast in het stedelijke en landelijke gebied is een belangrijk onderdeel van het NBW. De regeling is bedoeld als vliegwiel voor projecten van waterschappen en gemeenten. De toewijzing van bijdragen vindt plaats volgens het criterium wie het eerst komt, die het eerst maalt. Daarom is het van belang dat u zo snel mogelijk vanaf de datum van inwerkingtreding een aanvraag indient. Voorwaarde voor financiële steun is dat de gemeente of het waterschap op korte termijn met de uitvoering van de plannen start. Vanwege de vliegwielfunctie is er voor een ministeriële regeling gekozen om de 100 miljoen snel weg te kunnen zetten naar projecten in het land.

In de nieuwsbrief uit december 2003 hebben wij u al geïnformeerd over de hoofdlijnen van de regeling. In de tussentijd zijn er nog een aantal belangrijke wijzigingen in de regeling doorgevoerd. Om er voor te zorgen dat de werking van de regelgeving eenduidig wordt toegelicht aan de gemeenten, waterschappen en provincies heeft de VNG samen met het ministerie van VenW, de UvW en het IPO een gezamenlijke voorlichtingsbrief opgesteld.

Daarnaast heeft de UvW, in overleg met de VNG en het IPO het initiatief genomen om in maart drie voorlichtingsbijeenkomsten over de regeling te organiseren. Deze vinden op drie verschillende locaties plaats. Ook gemeenten zijn van harte welkom op deze bijeenkomsten.

Ten slotte wijst de VNG u erop dat de aanvraagformulieren per medio maart beschikbaar zullen komen. Deze kunnen dan bij de uitvoeringsorganisatie, NOVEM Senter worden opgevraagd. Zodra deze formulieren voor handen zijn, zullen wij u aangeven op welke wijze deze op te vragen zijn.