Nieuw op Rechtspraak.nl : het curateleregister

Bron: Raad voor de rechtspraak 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 4-03-2004

Het curateleregister is vanaf 4 maart 2004 te raadplegen op Rechtspraak.nl, de website van de rechterlijke organisatie. In dit register is iedereen opgenomen die ouder is dan 18 jaar, niet meer in staat is zelfstandig de eigen belangen te behartigen en daarom door de rechter onder curatele is gesteld.

De ontsluiting van het register op internet betekent een vereenvoudiging van de procedure bij toekenning tot het gezamenlijke gezag over een minderjarige. Particulieren hoeven niet langer schriftelijk een uittreksel `onbekend in het curateleregister' aan te vragen. Zo'n uittreksel was nodig voor erkenning van het ouderlijk gezag of voogdij. De griffie van elke rechtbank kan nu zelf het curateleregister via het intranet van de rechtspraak raadplegen.

Het beheer van het curateleregister is wettelijk ondergebracht bij de rechtbank 's-Gravenhage. Maandelijks ontvangt de rechtbank gemiddeld zesduizend keer een verzoek voor raadpleging van het register. De mogelijkheid om het register via internet te raadplegen betekent een aanzienlijke ontlasting voor de rechtbank.

Het curateleregister is dankzij de ontsluiting op internet niet alleen door de griffies, maar ook door derden zoals gemeenten, deurwaarders en curatoren rechtstreeks te bevragen. Door te zoeken op de combinatie achternaam en geboortedatum is na te gaan of iemand onder curatele is gesteld. Van personen die voor 1996 in het curateleregister zijn opgenomen, zijn alleen de persoonsgegevens te zien. Van personen geregistreerd vanaf 1996 worden ook de beschikkingsgegevens, zoals de reden en datum van ondercuratelestelling, weergegeven. De gegevens zijn tot twee jaar na opheffing van de curatele opvraagbaar.

De rechtbank 's-Gravenhage blijft het register bijhouden. Dagelijks wordt het register
op Rechtspraak.nl bijgewerkt door de rechtbank 's-Gravenhage.

Het digitale register is goedgekeurd door het College bescherming persoonsgegevens (CBP) en voldoet aan de privacywaarborgen zoals gesteld in de Wet bescherming persoonsgegevens.