Waterschap Groot Salland

Inforuimte Balgstuw

2 december 2003

BalgstuwTest24september2002C.jpg (303 Kb)

Al snel na de start van de bouwwerkzaamheden aan de Balgstuw bij Ramspol bleek een grote publieke interesse voor het project te bestaan. Niet alleen inwoners van Overijssel waren geïnteresseerd, ook uit andere delen van het land toonden mensen belangstelling. Ook anderen zoals waterschappen, provincies, universiteiten en hogescholen, technisch professionelen, en buitenlandse gasten van het waterschap bezochten de bouwlocatie. Het tijdelijke informatiecentrum heeft zo'n 33.000 bezoekers mogen verwelkomen. De redenen van deze interesse moge duidelijk zijn. Op Ramspol wordt een uniek project gerealiseerd, dat, van deze omvang, mondiaal nog niet eerder is vertoond.

Communicatie Landelijk communicatie-instrument Regionaal communicatie-instrument
Waterbeleid 21e eeuw Flora en Fauna

De verwachting is dat de belangstelling de komende jaren, zij het uiteraard in mindere mate, zal aanhouden. Het waterschap zal als organisatie groepen blijven ontvangen. Ramspol blijft een prima onderdeel voor een excursie door ons beheersgebied. Ook het innovatieve karakter van de kering zal belangstellenden blijven trekken. Daar komt bij dat de kering zo'n twee keer per jaar zal worden gesloten. Dit zal publiciteit opleveren en dus bezoekers. Inmiddels is een plan gemaakt om de informatieverstrekking over de balgstuw te continueren. Ook andere boodschappen kunnen bij een bezoek aan de balgstuw worden gecommuniceerd. Daarover hierna meer. Het is het plan om één van de bedieningsgebouwen in te richten als informatieruimte.
De ruimte beslaat de vide van de twee bedieningsgebouwen en hebben beide een omvang van ongeveer 132m2 waarvan ongeveer 70m2 functioneel te gebruiken is. Daarnaast zal de kelder als filmzaal worden ingericht. Het is de bedoeling dat de expositieruimte op afspraak kan worden bezocht en dat we in bepaalde perioden 'open dagen' organiseren.

Hierbij is op voorhand de kanttekening noodzakelijk dat, met de huidige plannen, geen sprake kan zijn voor grootschalige ontvangsten etc. Indien dit (in de toekomst) wel wordt gewenst, zal een afzonderlijk te bouwen ruimte moeten worden gebouwd in de nabijheid van een bedieningsgebouw. Gelet op de hoge kosten is daarvan (tot dusverre) echter afgezien.

Meer dan 'balgstuwcommunicatie'
Voor de expositie in het bezoekerscentrum zijn een aantal randvoorwaarden opgesteld. Uiteraard heeft het bezoekerscentrum als doel het benadrukken van het innovatieve karakter van de balgstuw en daarmee de manier van werken van het waterschap.

Daarnaast echter levert het centrum een bijdrage aan de informatieverstrekking over het Waterbeleid 21e eeuw, de Europese Kaderrichtlijn Water en aan de profilering van het Waterschap Groot Salland. Het waterschap kan hier informeren over haar missie, haar hoofdtaken en haar taken en verantwoordelijkheden binnen het Waterbeleid 21e eeuw. Het waterschap kan in het centrum bezoekers (functionele relaties en burgers) op afspraak ontvangen, rondleiden en informeren over het Balgstuwproject. Ter plekke kunnen de allure en de innovatieve aspecten van het project worden benadrukt. Het bezoekerscentrum is straks, naast informatiebron over de balgstuw, een visitekaartje voor het Waterschap Groot Salland.

In deze hoedanigheid levert het bezoekerscentrum een bijdrage aan de in- en externe communicatieactiviteiten van het Waterschap Groot Salland. Het centrum fungeert hierbij als communicatie-instrument, omdat het bijdraagt aan de gewenste beeldvorming en een bijdrage levert aan het creëren van draagvlak voor het nieuwe waterbeleid, zowel landelijk als regionaal.

Het bezoekerscentrum als landelijk communicatie-instrument Op landelijk niveau levert het informatiecentrum straks een bijdrage aan de gezamenlijke communicatiestrategie voor rijksoverheid, waterschappen, provincies en gemeenten rond het Waterbeleid 21e eeuw. De informatie van de expositie past binnen het verschenen rapport: Communicatiestrategie Ruimte voor Water: Een bron, drie stromen. Binnen deze strategie draagt communicatie over de uitgangspunten van het waterbeleid bij aan de betrokkenheid van de Nederlandse bevolking bij het waterbeleid en aan een zo groot mogelijk draagvlak voor concrete maatregelen die in de toekomst voortvloeien uit het Kabinetsstandpunt Waterbeheer 21e eeuw.

Het bezoekerscentrum als regionaal communicatie-instrument Tevens wordt in de landelijke communicatiestrategie >Een bron, drie stromen= gesteld dat het belangrijk is een combinatie van algemeen en specifiek communicatiebeleid te voeren, waarbij het zwaartepunt van de communicatie in de regio, dichtbij de betrokkenen, zal komen te liggen. Ook hierin kan het informatiecentrum een rol spelen. Dit betekent dat de expositie een bijdrage dient te leveren aan het vergroten van de kennis over alle activiteiten van het Waterschap Groot Salland.

Waterbeleid 21e eeuw (wb 21) en de Europese Kaderrichtlijn Water (ekw)

Het is de bedoeling om de communicatie over het Waterbeleid 21e eeuw (en de EKW) wel in een breed kader te plaatsen. Met breed wordt niet alleen bedoeld dat waterbeleid als begrip zeer ruim moet worden gehanteerd, maar ook dat het waterbeleid in Nederland in een internationale, nationale en regionale setting (in West-Overijssel) wordt geplaatst. Dit geeft ons de mogelijkheid in de expositie de nadruk te leggen op het belang van de onderlinge (internationale, nationale en regionale) samenwerking tussen alle waterbeheerders. Er wordt aangegeven wat het probleem is (stijging rivierafvoer, stijging zeespiegel, daling bodem, toename neerslag), waardoor dit probleem is ontstaan (klimaatverandering, toename bevolkingsdichtheid, menselijk ingrijpen) en wat de oplossing (naast technische ook ruimtelijke maatregelen, ontsnippering regie en sturing, van incidentele naar structurele aanpak, vasthouden, bergen en afvoeren) is. Langs deze weg kunnen we focussen op het beheersgebied van het Waterschap Groot Salland (een unieke gebied met unieke problemen, activiteiten van het waterschap, waaronder realisatie van de Balgstuw).

De balgstuw
In het huidige centrum ligt de nadruk van de informatieverstrekking op de voorgeschiedenis van de (komst van de) balgstuw, de bouwfasering, de discussies tijdens de bouw. In de nieuwe expositie wordt gefocust op de aanwezigheid van de balgstuw, nut en noodzaak, het unieke ervan, de werking, en de bouwmethode. De voorgeschiedenis is hier van minder belang. We kijken vooruit in plaats van achterom.

Flora en fauna
In het Waterschap Groot Salland leven een grote hoeveelheid planten- en diersoorten die elders in Nederland niet of nauwelijks voorkomen. Door hierover in het bezoekerscentrum te informeren laat het waterschap zien dat zijn het tot een van haar taken rekent, de aanwezige ecologische systemen te beschermen en op peil te houden.