NU'91

Fuwavaz

Op deze pagina's vindt u vragen en antwoorden over de nieuwe Functiewaardering in de Academische Ziekenhuizen de FUWAVAZ

Een functiewaarderingssysteem is een methode om de zwaarte van een functie te bepalen en een rangorde vast te stellen tussen functies onderling, die binnen een instelling worden uitgevoerd. Dit geschiedt door weging op basis van criteria. De uitkomsten worden gekoppeld aan salarisschalen met het doel te komen tot salarisindeling. FUWAVAZ wordt toegepast in alle Academische Ziekenhuizen.

Uw functie wordt opnieuw ingedeeld omdat:

· de functiebeschrijvingen niet actueel zijn en volgens het nieuwe systeem ander beschreven moeten worden;

· het functiewaarderingssysteem vernieuwd is en andere uitkomsten kan hebben.

Hieronder treft u een overzicht van veel gestelde vragen.

Vraag Antwoord
Heeft u ook standaard functiebeschrijvingen? Ja voor de meeste functies wel, dit zijn de zogenaamde normfuncties. Hiermee is de fuwavaz dan ook anders dan het functiewaarderingssysteem in de periferie, de FWG 3.0. Maar de normfuncties kunnen niet altijd worden toegepast.
Kunnen die ook digitaal verstuurd worden Ja, die kan zo gemaild worden, de bijlage in WORD gaat per functiefamilie en is vrij groot (107 KB). Houdt dus rekening met met enige downloadtijd Hoe wordt bepaald of de standaard de normfuncties kunnen worden toegepast

Er wordt onderzocht of de functietyperingen van toepassing is op de te waarderen functie. Sluit de functie aan op de typering dan kan ze worden gebruikt.

Zo niet dan wordt gekeken of er nog een bestaande functietypering actueel is, zo ja dan wordt deze gebruikt. Als dit laatste ook niet het geval dan wordt speciaal voor de functie een functietypering opgesteld en vervolgens vast gesteld.
Wat gebeurt er als de functietyperingen eenmaal zijn vast gesteld? Eerst wordt er gekeken welke plaats de functie in de organisatie inneemt (denk aan dat organogram) en vervolgens wordt aan de aan de hand van 14 kenmerken de score bepaald.
Waarvoor dient die conversietabel eigenlijk? Als de score is vastgesteld kan met deze tabel worden bepaald welke schaal dat oplevert. Er is speciaal voor de voor de verpleging en verzorging een gunstiger regime afgesproken. Zo levert b.v. 37 punten normaal gesproken schaal 7 op, voor de V&V sector wordt dat dan 8a. Hoe dien ik een bezwaarschrift in? Er in het systeem Fuwavaz geen nationaal geldende bezwaarprocedure opgenomen. Deze procedure is op (of boven)instellingsniveau wel vast gesteld. De instelling is op grond van de algemene wet bestuursrecht verplicht om bij de beschikking tevens de bezwaarprocedure te melden. Het is van belang om deze interne procedure te doorlopen anders is de zaak in beroep namelijk niet ontvankelijk. Dit laatste wil zoveel zeggen als: er wordt niet eens inhoudelijk naar gekeken. Op het serviceloket is een standaard richtlijn voor het in dienen van een bezwaarschrift te verkrijgen.
Is er ook een standaardbezwaarschrift?

Nee, je kunt tegen een beschikking op maat uiteraard geen algemeen geldend bezwaarschrift indienen.

Als er veel mensen dezelfde functie uitoefenen kan het uiteraard wel de moeite waard zijn om dit in gezamenlijk overleg te doen. Uitgangspunt blijft wel die iedere beschikking op zn eigen merites getoetst dient te worden en het bezwaar zal dan ook op maat gemaakt dienen te worden.
Wat zijn de bezwaarmogelijk heden indien een normfunctie wordt toegepast?

De inhoud en de waardering van de normfuncties zijn vastgesteld door de werkgevers en de bonden.

Tegen het van toepassing verklaren van een normfunctie kun je bezwaar aantekenen. Tegen de waardering niet. Aan de normfuncties zijn namelijk schalen toegekend. Dit lijkt nadelig en is dat ook zeker in vergelijking met b.v. de FWG 3.0, maar er zijn echter ook voordelen aan zo is het vrij makkelijk om te zien welke normfunctie op jouw van toepassing is. Het is dan ook makkelijker om te bepalen of er succesvol bezwaar kan worden in gediend.
Is er ook een overzicht hoe die normfunctie per functiefamilie en per kenmerk gewaardeerd wordt? Ja dat is er wel maar op zich heb je daar niet zoveel aan omdat tegen die waardering niets doen is. Wordt er geen normfunctie toegepast dan is het handig om dit te hebben als referentie materiaal, maar laat je dat geval niet misleiden door de standaard: kom met je eigen afgewogen waardering. Als er een lagere schaal uit komt moet ik dan salaris inleveren Nee dit mogen ze niet doen: er is nadrukkelijk een salarisgarantie afgesproken. Dit wil zeggen dat de huidige schaal en ook de doorloop en garanties onverkort gehandhaafd blijven. Uiteraard kan je collega die later in dienst komt wel in die lagere schaal uit komen. Mogelijk kan dit wel negatief uitpakken voor je loopbaanplanning: het wordt immers moeilijker om naar een andere instelling door te stromen indien daar dezelfde inschaling wordt gehanteerd.

(c) 2004 Nieuwe Unie '91, Utrecht.