Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek

TNO

Regels asbestsanering soepeler OF strenger

Risicogerichte asbestsanering kan leiden tot soepeler, maar in sommige gevallen ook tot strenger regime

Nadere toelichting van TNO op het artikelen 'Asbest-regels eenvoudiger' en 'Asbest: de vezeljacht schiet door' in Trouw van 4 maart 2004.

TNO en DHV onderzoeken in opdracht van het Ministerie van SZW of het mogelijk is om tot een meer risicogerichte aanpak bij het saneren van asbest te komen. Dit zou voor eenvoudige asbestsaneringen tot een versoepeling van het beleid kunnen leiden, inclusief de enorme hoeveelheid papierwerk die met asbestsaneringen gemoeid is.

Aan de andere kant zijn in het recente verleden ook heel wat saneringen van risicovolle asbesthoudende materialen, zoals spuitasbest, uitgevoerd op een manier die absoluut niet door de beugel kan. Voor dergelijke saneringen zou juist een strenger regime moeten gelden, met een strikte controle op de juiste toepassing van de regels.

Gemeenten onvoldoende toegerust
Want dat er aan deze controle het één en ander schort werd ook duidelijk toegelicht op het asbestcongres van de VNG in Nieuwegein. Duidelijk werd dat veel gemeenten nog onvoldoende zijn toegerust voor de controlerende taken die zij bij asbestsaneringen moeten uitoefenen.

Het onderzoek van TNO en DHV dient om een dergelijk risicogericht asbestbeleid te onderbouwen met onderzoeksgegevens, waarbij het voorkomen van blootstelling aan asbest centraal staat.

Meer informatie:
TNO Persvoorlichting
Maarten Lörtzer
June Vasconcellos
015 269 49 75

04 mrt 04 11:45