Gemeente Groningen

Rampbestrijdingsprocessen voor vervoer gevaarlijke stoffen per spoor beschreven

Het College van B & W van Groningen heeft het Raamplan Spoor voor de provincie Groningen vastgesteld. Eerder gebeurde dit al door een aantal andere gemeenten in de provincie. In het Raamplan Spoor staat hoe de hulpdiensten samen met de calamiteitendienst van ProRail (de beheerder van het spoor) een ernstig incident bestrijden rond het spoor, waarbij gevaarlijke stoffen betrokken kunnen zijn.

In september 2001 hebben de 25 burgemeesters in de provincie Groningen en de Commissaris van de Koningin afgesproken om in aanvulling op het Raamplan Chloor (2001) een raamplan voor vervoer van gevaarlijke stoffen te ontwikkelen. De bestuurders in de provincie hebben aangegeven dat zij het erg belangrijk vinden om de risicos met betrekking tot het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor, over water en over de weg in kaart te brengen, hierover te communiceren en vooral om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op mogelijke incidenten. De Hulpverleningsdienst Groningen heeft hiervoor eerst een raamplan voor het vervoer van gevaarlijke stoffen per spoor opgesteld.

In het raamplan zijn mogelijke incidenten en bijbehorende effecten beschreven. Daarbij is gekeken naar de verschillende stoffen die in de provincie Groningen over het spoor worden vervoerd, scenarios die zich met deze stoffen zouden kunnen voordoen, de effecten hiervan op de omgeving en (mogelijke) aantallen slachtoffers. In het operationele deel van het plan staan de rampbestrijdingsprocessen beschreven voor de brandweer, de geneeskundige hulpverlening, de politie, de gemeenten en de multidisciplinaire processen, waaronder voorlichting (waarschuwen en informeren van de bevolking). In het plan komt ook naar voren dat bij grote incidenten in stedelijk gebied en bij incidenten met bepaalde giftige stoffen de hulpverleningscapaciteit onvoldoende zal zijn.

Het Raamplan Spoor geldt voor de gehele provincie Groningen en is opgesteld onder de verantwoordelijkheid van alle 25 gemeentebesturen. Het plan zal dan ook door alle 25 Colleges moeten worden vastgesteld. In oktober vorig jaar heeft een informatiebijeenkomst plaatsgevonden over het raamplan voor inwoners van de stad en de provincie Groningen. De bevindingen uit deze bijeenkomst zijn meegenomen in het uiteindelijke plan. Het Raamplan Spoor is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met ProRail en met diverse betrokken (hulp)diensten, zoals brandweer, politie en geneeskundige hulpverlening, waterschappen en provincie. De brandweer speelt hierbij een coördinerende rol. In de nabije toekomst zullen soortgelijke plannen worden opgesteld voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over het water en de weg.