Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 2 maart 2004

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

College akkoord met tekenen intentieverklaring over toegankelijkheid website (2004/2634)
Het project Drempels Weg heeft tot doel internet toegankelijk te maken voor mensen met een handicap. Het college gaat in op de uitnodiging van Drempels Weg een intentieovereenkomst te tekenen om de gemeentelijke website op een aantal punten te verbeteren ten einde de toegankelijk te vergroten.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Antwoord op art. 42 brief PvdA over schoolkosten voortgezet onderwijs (2004/1241)
De PvdA-fractie heeft via een artikel 42 brief gevraagd om geïnformeerd te worden over een aantal zaken m.b.t. het onderwerp schoolkosten kinderen Voortgezet Onderwijs. Het college van B&W onder andere geantwoord dat door de invoering van de wet Werk en Bijstand op januari 2004 de regeling indirecte studiekosten niet meer mogelijk is en dat in november 2003 een besluit is genomen over het beschikbaar stellen van een bedrag voor de mogelijke oprichting van een stichting Leergeld.

Antwoord op art. 42 brief VVD over Hospice (2004/1178) De fractie VVD heeft het college via een artikel 42 brief gevraagd duidelijkheid te scheppen voor de stichting Hospice Nieuwegein over de rol van de gemeente en mogelijkheden die de gemeente kan bieden bij het realiseren van een hospice in Nieuwegein. Het college heeft de fractie van de VVD geantwoord dat er reeds op korte termijn een bestuurlijk overleg met de stichting is gepland. In dit overleg staat behalve de aanvraag om gemeentegarantie ook geagendeerd na te gaan welke mogelijkheden er zijn om de realisatie van een hospice dichterbij te brengen.

Antwoord op art.42 brief Leefbaar Nieuwegein over vervoer jongeren naar uitgaansgelegenheden (2004/1239)
De fractie Leefbaar Nieuwegein heeft het college via een artikel 42 brief gevraagd in overleg te treden met haar buurtgemeenten over het vervoer van jongeren naar de uitgaansgelegenheden in de regio. Zij spreekt haar zorg uit over de sociale veiligheid van jongeren in dit kader. Het college heeft de fractie Leefbaar Nieuwegein geantwoord deze zorg te delen en daartoe over vervoerskwesties reeds contact te onderhouden met de gemeenten waar de discotheken gevestigd zijn alsmede met Connexxion die het nachtelijke vervoer verzorgt.

Opheffing Stichting Raamwerk (2004/2633)
Het college heeft op 18 november 2003 al in principe ingestemd met de opheffing van de Stichting Raamwerk, vanwege de nieuwe wetgeving op het gebied van gesubsidieerde arbeid en de invoering van de Wet Werk en Bijstand. De Stichting Raamwerk verzorgde uitvoering van de gesubsidieerde arbeid voor 5 gemeenten in de regio. Na positieve adviezen van de Ondernemingsraad en het Georganiseerd Overleg stelt het college nu aan de gemeenteraad voor om in te stemmen met de opheffing van Raamwerk.

Lagere opheffingsnorm voor basisscholen (2004/14463) Het college heeft in 2003 de minister van OC&W (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) verzocht om de voor de Gemeente Nieuwegein geldende gesplitste opheffingsnorm voor het basisonderwijs te willen doen beëindigen per 1 augustus 2003. Daarmee ontstaat een voor Nieuwegein lagere (en gunstiger) opheffingsnorm voor basisscholen, namelijk 172 in plaats van 178 leerlingen. Het college heeft kennis genomen van de instemming van de minister met het verzoek. Echter, op basis van de wet op het primair onderwijs gaat deze wijziging pas in op 1 augustus 2008. Op basis van de leerlingprognoses wordt echter niet verwacht dat vanwege dit "uitstel" scholen met opheffing worden bedreigd, die bij een ingangsdatum van 1 augustus 2003 dat niet zouden worden.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Wijziging bestemmingsplan Vreeswijk noord (2004/1962 ) In december 2003 heeft het college besloten een artikel 11 procedure van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) op te starten. Dit is nodig om het bestemmingsplan "Vreeswijk noord" te kunnen wijzigen voor de vestiging van een binnenvaartmuseum. Hiertoe heeft het ontwerp- en wijzigingsbesluit, met de daarop betrekking hebbende stukken, van 7 januari tot 3 februari 2004 ter inzage gelegen. Belanghebbenden hebben gedurende deze periode de mogelijkheid gehad zienswijzen in te dienen. Hiervan is geen gebruik gemaakt. Daarom heeft het college besloten het bestemmingsplan "Vreeswijk noord" te wijzigen. Het wijzigingsbesluit, wijzigingsplan met bijbehorende stukken en het bestemmingsplan "Vreeswijk noord" worden ter inzage gelegd.

Principeverzoek voor onbemand tankstation (2004/1209) De gemeente heeft een principeverzoek ontvangen voor een vrijstelling van het bestemmingsplan. Het verzoek houdt in het realiseren van een onbemand tankstation op het bedrijventerrein Liesbosch-Volharding. Het college heeft besloten dat zij bereid is om bij een eventuele officiële aanvraag een vrijstellingsprocedure op te starten.

Principeverzoek om vrijstelling voor renovatie en uitbreiding Anna van Rijn college (2004/2288)
Namens het Anna van Rijn college zijn conceptplannen ingediend voor een voorgenomen renovatie en uitbreiding van ongeveer 1450 m2 van het schoolgebouw aan de Albatros en een herinrichting van het terrein. De plannen zijn strijdig met het bestemmingsplan en worden gezien als een principeverzoek om vrijstelling van het bestemmingsplan. Het college is gezien de noodzaak tot renovatie en uitbreiding in principe bereid medewerking te verlenen aan de plannen. Om de vrijstellingsprocedure op te kunnen starten dient er eerst een formele bouwaanvraag te worden gedaan.

Kredietaanvraag projectbureau Binnenstad (2004/2298) Het college heeft besloten de raad het voorstel te doen om voor het komende half jaar een krediet van totaal ¤ 1.470.000 exclusief B.T.W. voor de planvormingkosten van het project Binnenstad ter beschikking te stellen. Hiervoor is een wijziging van de programmabegroting nodig. Het is op dit moment niet mogelijk om een uitvoeringsgericht werkplan voor meer jaren te maken. Daarvoor moet er meer zekerheid zijn rond de onderhandelingen met Corio. Daarom heeft het college er nu voor gekozen om bij de gemeenteraad een beperkt krediet aan te vragen voor 2004 om alleen de noodzakelijke werkzaamheden voor de Binnenstad te verrichten. Dat wil zeggen: personeelskosten, afronden van het Operationeel Ontwikkelingsplan Binnenstad, voortgaan met de uitvoering van het parkeerbeleid en de voorbereiding van de parkeergarages, voortgaan met het opstellen van het programma van eisen voor het nieuwe gemeentehuis en de culturele voorzieningen in oost, nl. de bibliotheek, het maatschappelijk centrum en het stiltecentrum (aangenomen, dat het besluit over het OOB dit zal bevestigen) en de onderhandelingen met marktpartijen. Zodra er meer duidelijkheid is over de onderhandelingen met Corio (medio maart), de inspraak is geweest en de gemeenteraad een besluit heeft genomen over het OOB, volgt een meerjarenplan en een nieuwe kredietaanvraag. De beperkte kredietaanvraag voor het komende half jaar staat geagendeerd voor de raadscommissie Binnenstad van 9 maart. Naar verwachting neemt de gemeenteraad op 7 april een definitief besluit.

Aanpak voor RO-procedures en vergunningen bedrijvenpark Het Klooster (2004/2632)
In december 2003 heeft de Raad van State het bestemmingsplan voor bedrijvenpark Het Klooster 2002 vernietigd. Om zo snel mogelijk tot uitgifte van gronden in het gebied te kunnen overgaan, is een route uitgezet om te komen tot de voorbereiding en de afronding van alle RO-procedures en vergunningen. Die zijn nodig voor de aanlegwerkzaamheden en de bouw van de eerste vestigingen. Het college heeft hiermee ingestemd. Er zal worden gewerkt aan en met vier (correctieve) bestemmingsplannen, een aanvulling op het MER, een aanvulling op het Ontwikkelingsplan en enkele artikel 19 WRO- procedures. Alle betrokkenen bij het project ontvangen hierover nog een nieuwsbrief.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Deze week geen besluiten in deze portefeuille.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Aanpassing leegstandbeleid Binnenstad
Het college heeft besloten om het leegstandbeleid ten aanzien van de 24 woningen aan de Weverstede 8 tot 54 te wijzigen. Deze woningen kunnen met onmiddellijke ingang weer op basis van een normale huurovereenkomst worden verhuurd. De toenmalige huurders in 1998 hebben een verhuispremie gekregen omdat voor de realisatie van het IOB deze woningen gesloopt moesten worden. Sindsdien worden de vrijgekomen woningen tijdelijk verhuurd zodat deze woningen eenvoudig vrij konden komen. Deze woningen zijn eigendom van Corio en de gemeente compenseert Corio in de gederfde inkomsten. Met de huidige inzichten van het OOB is sloop de komend jaren niet aan de orde. Daarom is besloten om weer over te gaan op normale verhuur. De bewoners zijn inmiddels geïnformeerd.

College beantwoord vragen van VSP over oppervlakte gemeentehuis (2004/692) De VSP fractie heeft via een brief het college vier vragen gesteld over de vloeroppervlakte van het voormalig gemeentehuis, het huis met de pet, het huidige en het toekomstige gemeentehuis. Het college heeft deze vragen schriftelijk beantwoord.

Wijzigingen op begroting 2004 (2004/2640)
Het college heeft enkele wijzigingen op de begroting 2004 vastgesteld. Deze wijzigingen hebben geen (of een zeer geringe) invloed op de begrotingsruimte. Een deel van de begrotingswijzigingen kan het college zelfstandig vaststellen. Een ander deel wordt voor behandeling voorgelegd aan de raad. Deze behandelt de wijzigingen op 7 april 2004.

College stelt lijst bouw- en sloopvergunningen vast (2004/2637) Het college heeft een lijst met te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

Tijdelijke bouwvergunning voor noodlokalen Cals College (2004/2638) Het college heeft besloten een tijdelijke bouwvergunning voor een tijdsduur van maximaal 5 jaar te verlenen voor het plaatsen van 7 nood lokalen bij het Cals College aan de Vreeswijksestraatweg 6A. Deze nood lokalen zijn nodig omdat het Cals College gaat renoveren en verbouwen. Daardoor kunnen delen van het gebouw gefaseerd niet worden gebruikt voor het onderwijs. De noodlokalen moeten uiterlijk 6 weken nadat de renovatie is afgerond, of in ieder geval vóór uiterlijk 3 maart 2009, worden verwijderd. Het terrein moet dan in oude staat worden teruggebracht. Het verzoek om vergunning/vrijstelling heeft twee weken ter inzage gelegen. Tegen het bouwplan zijn geen bedenkingen ingediend. Bij de keuze van de locatie van de nood lokalen is rekening gehouden met het beperken van de overlast voor omwonenden.

College neemt van kennis van stand van zaken herwaardering onroerende zaken (2004/14091)
Het college heeft kennis genomen van de stand van zaken met betrekking tot de herwaardering onroerende zaken naar de waardepeildatum 1 januari 2003 voor het tijdvak 2005-2008. De bepaling van de waarde van onroerende zaken is van belang voor onder meer de Onroerende Zaak Belasting (OZB) die de gemeente heft.

Verslag treasury comite (2004/2687)
Overeenkomstig het financieringsstatuut komt twee keer per jaar het treasurycomite bijeen op te praten over financiering en beleggingen. Het college heeft kennis genomen van het verslag hiervan.

Deel Nieuwe Kerkweg vervalt (2004/2686)
Een gedeelte van de Nieuwe Kerkweg heeft na de herinrichting van Vreeswijk-noord geen functie meer voor het verkeer. Het College stelt de Raad voor om op grond van artikel 9, lid 1, van de Wegenwet dit deel van de Nieuwe Kerkweg aan het openbare verkeer te onttrekken.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W-Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan in deze B&W-Belicht waarschijnlijk enkele samenvattingen van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee wordt voorkomen dat direct betrokkenen via de pers worden geïnformeerd over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 4-3-2004