Politie zet auto-inbrakenteam in

Gouda 04-03-2004 - De politie in Gouda heeft een speciaal team samengesteld, dat zich een jaar lang uitsluitend richt op de aanpak van auto-inbraken in de stad. Sinds begin dit jaar zijn er in Gouda dertien verdachten van auto-inbraken aangehouden.

Het auto-inbrakenteam is opgezet omdat het aantal auto-inbraken in Gouda de laatste jaren aan het stijgen was. Vorig jaar (2003) werd een aantal van 2800 geteld. Het team gebruikt verschillende methoden om auto-inbrekers op te sporen. De agenten van het team doen onder andere zelf onderzoek op straat en anticiperen op meldingen die via burgers bij de politie binnenkomen.

Tevens worden gegevens door het auto-inbrakenteam verzameld en geanalyseerd zodat in kaart kan worden gebracht hoe (met name notoire) auto-inbrekers te werk gaan. Ook kan dan worden geanalyseerd waar de meeste auto-inbraken worden gepleegd. Het team kan daar de inzet op afstemmen en hoopt daarmee het aantal aanhoudingen te verhogen en het aantal incidenten te verminderen.

Meldingen Het is daarom van groot belang dat burgers altijd bij de politie melden dat er is ingebroken in hun auto of dat zij iets verdachts hebben gezien. Uiteraard komt de politie zo veel mogelijk onmiddellijk na een melding ter plaatse maar dat is niet altijd mogelijk door andere spoedeisende meldingen.

Het specifieke team van de politie op het gebied van auto-inbraken is een onderdeel van de aanpak van onveiligheid en criminaliteit in Gouda, waarbij politie, gemeente en Openbaar Ministerie met elkaar samenwerken. Begin dit jaar ging het cameratoezicht van start, in en rondom het station en op vier parkeerplaatsen. Ook via deze beelden krijgt het team gegevens binnen of kan verdachten aanhouden.