Gemeente Utrecht


Mondelinge vragen raad d.d. 4 maart 2004-03-04
Onderwerp Problematiek Breedstraat
Ingediend door A. van Rooij D66

Eind vorig jaar is uitgebreid gesproken over de problematiek in de Breedstraat en omgeving. Met name in de commissie Bestuur en Veiligheid, alsmede in de Commissie voor de wijk Binnenstad van 10 december.
Met betrekking tot de prostitutie in de Hardenbollenstraat is toen nadrukkelijk door de wijkwethouder van de Bergh aangegeven dat het college geen kans ziet met de exploitant van de 'ramen' tot overeenstemming te komen over een verhuizing naar het Zandpad. De wethouder heeft toen aangegeven dat ze bereid is verder te praten met Wegra, als deze vervolgens bereid is de eisen bij te stellen. Het blijkt dat er niet is onderhandeld en dat het college heeft besloten er maar verder van af te zien. En dat terwijl wij hebben begrepen dat ambtelijke adviezen, inclusief die van de politie, juist positief stonden ten opzicht van mogelijke verhuizing.
Wij vinden het onbegrijpelijk dat het College zich zo gemakkelijk neerlegt bij de steeds meer uit de hand lopende situatie in dit belangrijke deel van de Binnenstad. Ik noem met name ook de straatprostitutie met een diverse afwerkplekken in openbare ruimte en de aanwezigheid van schooljeugd, die speciaal in de Hardenbollenstraat komt klieren met schelden en provoceren.

Daarom vragen wij het College
Is het College het met ons eens, dat de Breedstraatomgeving een maatschappelijke opwaardering verdient, gezien de complexe problematiek.
Klopt het dat er niet meer is onderhandeld met Wegra over de verplaatsing van de raamprostitutie naar het Zandpad
Zo ja, wat is nu de argumentatie om niet verder te onderhandelen met Wegra?
Is het College bereid alsnog met partijen te overleggen c.q. te onderhandelen over een bevredigende oplossing van het verplaatsen van de prostitutie uit de Hardebollenstraat, nu de kans zich hiervoor doet.


---- --