EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

EVO vraag minister om Besluit laad- en lostijden binnenvaart te schrappen

EVO heeft minister Donner van Justitie verzocht om het ?Besluit laad- en lostijden en overliggeld in de binnenvaart 1991? te laten vervallen. Het besluit is achterhaald, past niet bij een geliberaliseerde markt en behoort tot de categorie overbodige regelgeving.

Het besluit stamt nog uit de tijd van de evenredige vrachtverdeling. Inmiddels is deze markt nagenoeg (behoudens het besluit) geliberaliseerd. De binnenvaart is de enige modaliteit waarin door de overheid details, zoals laad- en lostijden en tarieven voor overliggelden, zijn geregeld. EVO is van mening, dat in een geliberaliseerde markt dergelijke afspraken door marktpartijen onderling moeten worden geregeld en niet door de overheid.

Het kabinet wil overbodige regelgeving verminderen. Gezien bovenstaande acht EVO het besluit overbodig.

Een wijziging van het besluit, zoals door de binnenvaartorganisaties verzocht, leidt tot hoge administratieve lasten. Bij alle partijen zijn de huidige regelingen bekend. Wijzigingen zijn ook overbodig, omdat in artikel 2 van het besluit is vermeld, dat de bepalingen van dit besluit gelden, ?tenzij anders is overeengekomen?. In de alledaagse praktijk wordt in de meeste overeenkomsten afgeweken van het besluit.