Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Voeding is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

04-03-2004

CNV wil gezondheidsfonds voor werknemers DSM Gist in Delft

CNV Voeding wil tijdens de komende cao-onderhandelingen (die op 4 maart beginnen) een gezondheidsfonds creëren voor de 1.200 werknemers van DSM Gist in Delft. Het is de bedoeling om met dit fonds concrete projecten te financieren op het gebied van veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu. Werknemers zullen direct invloed moeten hebben op het fonds, zegt CNV-onderhandelaar Albert van Damme.

Van Damme geeft een voorbeeld: Werknemers hebben bijvoorbeeld te maken met brandbare stoffen. Het is wel handig als je weet hoe je daarmee moet handelen. Als een afdeling daar behoefte aan heeft, kunnen de werknemers bijvoorbeeld vragen om extra voorlichting en training. Dat kan dan uit dat fonds gefinancierd worden.

Het gezondheidsfonds doet volgens Van Damme een extra beroep op de verantwoordelijkheid van DSM Gist én van de werknemers, die zelf projecten kunnen aandragen (in orde van grootte van duizend tot tweeduizend euro).

Het CNV vraagt verder om een eenmalige loonsverhoging van 750 euro. We vragen bewust centen in plaats van procenten, zegt Van Damme. Daarmee verkleinen we de verschillen tussen lagere en hogere inkomens.

Een ander cao-voorstel betreft de vakbondscontributie. Het CNV wil graag dat DSM Gist de fiscale mogelijkheden via het salaris optimaal benut, zodat een lidmaatschap van de bond voor werknemers goedkoper wordt. Ook wil de bond een onderzoek naar de mogelijkheden om volgens een rooster van 4x9 uur te werken.

3 maart 2004

Nadere inlichtingen:

Albert van Damme, cao-onderhandelaar CNV Voeding 076 - 5724 670
Nancy Abelskamp, CNV-persvoorlichter
030-6348 242