GroenLinks Tweede-Kamerfractie 4 maart 2004 13:16 GroenLinks


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Minister Hoogervorst vergeet kinderen met psychotherapie

( 4 maart 2004)

Kamervraag

Minister Hoogervorst wil het aantal zittingen psychotherapie beperken tot 50 voor mensen met een ernstige persoonlijkheidsstoornis en 25 voor mensen met stemmingen- of angststoornissen. GroenLinks dat hij daarbij niet aan kinderen met psychotherapie heeft gedacht. Bij kinderen wordt immers een andere, specifiek bij hun leeftijd toepasbare classificatie, gebruikt. Ernstige persoonlijkheidsstoornissen worden bij hen nooit geclassificeerd.

Het nieuwe voorstel zou daarom inhouden dat kinderen nooit meer dan 25 zittingen vergoed kunnen krijgen. Ook niet als zij te maken hebben met ernstige en soms meerdere psychische stoornissen. Dat vindt GroenLinks onacceptabel. Daarom stelt kamerlid Evelien Tonkens voor om voor kinderen met langdurende emotionele problemen en met gedragsproblemen ook maximaal 50 zittingen te vergoeden.

Vragen van het lid Tonkens (GroenLinks) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de gevolgen van het beperken van het aantal zittingen psychotherapie voor kinderen (Ingezonden 3 maart 2004)


1. Was bij u bekend dat ook kinderen en hun ouders vanwege psychiatrische stoornissen psychotherapie krijgen toen u voorstelde het aantal zittingen psychotherapie te beperken tot 50 voor mensen met een ernstige persoonlijkheidsstoornis en 25 voor mensen met stemmingen- of angststoornissen? En dat daarbij soms andere, specifiek bij hun leeftijd toepasbare classificaties gebruikt worden? Zo ja, waarom is daar dan geen rekening mee gehouden?


2. Was bij u bekend dat bij kinderen nooit een ernstige persoonlijkheidsstoornis wordt geclassificeerd toen u voorstelde het aantal zittingen psychotherapie te beperken tot 50 voor mensen met een ernstige persoonlijkheidsstoornis en 25 voor mensen met stemmingen- of angststoornissen? Zo ja, waarom hebt u dan toch tot deze maatregel besloten? Zo nee, waardoor was u dat niet bekend?


3. Bent u het eens met de stelling dat het (kosten)effectiever is om voor de behandeling van kinderen die te maken hebben met ernstige en soms meerdere psychische stoornissen, zoveel zittingen te vergoeden als volgens onderzoek nodig en effectief is gebleken, omdat daarmee problemen op de (middel)lange termijn voorkomen kunnen worden?


4. Bent u van mening dat er bij kinderen geen problemen voorkomen die het vergoeden van meer dan 25 zittingen rechtvaardigen? Zo ja, waarom?


5. Bent u bereid voor kinderen met langdurende emotionele problemen en met gedragsproblemen ook maximaal 50 zittingen te vergoeden?


6. Bent u bereid deze vragen te beantwoorden voor het Algemeen Overleg over de GGZ op 11 maart a.s.?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -