Partij van de Arbeid


Den Haag, 4 maart 2004


Minister Dekker zet burgers en organisaties buitenspel


De PvdA Tweede-Kamerfractie verzet zich tegen het voornemen van minister Dekker (VROM) om burgers en organisaties buitenspel te zetten bij het vaststellen van de Nota Ruimte. De PvdA-woordvoerders Duijvesteijn en Verdaas willen daarom door middel van een spoeddebat snel een uitspraak van de Kamer over de te volgen procedure. Het zou de minister sieren, als ze erkent dat er sprake is van een nieuwe procedure en dat zij gesprekken met alle belanghebbenden ook die plaats in de procedure geeft , aldus Adri Duivesteijn.


Vanzelfsprekend is ook de PvdA voorstander van snelheid bij het formuleren van nieuw nationaal ruimtelijk beleid door het kabinet. Verdaas: Dat mag echter niet ten koste gaan van de zorgvuldigheid. Als belanghebbenden naar de rechter stappen en in het gelijk worden gesteld, leidt dat op termijn ongetwijfeld tot nóg meer vertraging. Daarom roepen wij de minister op om te erkennen dat er sprake is van nieuw beleid en dat er dus ook een nieuwe procedure noodzakelijk is.


De Nota Ruimte legt de uitgangspunten vast voor de ruimtelijke inrichting van ons land. Uit eerder uitgelekte versies blijkt dat het gaat om een omvangrijk document, dat op belangrijke punten breekt met het beleid uit de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening. In de ogen van de PvdA ligt het dan ook voor de hand dat een nieuwe procedure gestart wordt voor de Nota Ruimte en dat deze niet als het logische vervolg, ook wel aangeduid als deel 3, op de Vijfde Nota te zien. De PvdA voelt zich daarbij gesteund door de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Alleen bij wijzigingen van ondergeschikt belang kan de lopende procedure worden doorgezet. Bij meer elementaire wijzigingen is een nieuwe procedure noodzakelijk.


Sinds de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening zijn we maar liefst twee kabinetten verder. Je kunt dan niet over een deel 3 spreken met enkel ondergeschikte wijzigingen. Het is een nieuw deel 1 van een nieuw kabinet en dus is een nieuwe procedure met nieuwe inspraak vanzelfsprekend , zegt Adri Duivesteijn.




Partij van de Arbeid