Provincie Zuid-Holland



Eurocommissaris Barnier bezoekt Zuid-Holland

Op woensdag 3 maart heeft Eurocommissaris de heer Barnier van regionaal beleid een bezoek gebracht aan de provincie Zuid-Holland en de gemeente Den Haag. Hij werd door de provincie ontvangen door de Commissaris der Koningin de heer J. Franssen en gedeputeerde voor internationale aangelegenheden H.M.C. (Lenie) Dwarshuis - Van de Beek. Burgemeester Deetman ontving de Eurocommisaris namens de gemeente Den Haag. De aanleiding van het bezoek is het voorstel dat de Europese Commissie op 18 februari 2004 heeft gepresenteerd voor de invulling van het cohesiebeleid voor 2007 - 2013. Op donderdag 4 maart zal de heer Barnier ook nog een bezoek brengen aan de provincie Flevoland.

Nederland zal volgens het voorstel, dat de Europese Commissie op 18 februari bekend heeft gemaakt, nog wel meedoen in de verdeling van het Europese geld. De Commissie geeft namelijk, anders dan in het verleden, ook prioriteit aan vooraanstaande regio's, omdat die bijdragen aan de concurrentiepositie van de Europese Unie als geheel. Echter verreweg het meeste geld zal verdeeld worden over de nieuwe lidstaten.

De Commissie dringt sterk aan op intensivering van de samenwerking tussen lidstaat, provincie en gemeente. De provincies vinden inderdaad ook dat zij een bijzondere verantwoordelijkheid hebben bij de uitvoering van het Europees regionaal beleid. "Het is belangrijk dat regio's zich samen in Europa profileren om op die manier strategische belangen te behartigen. De Regio Randstad is een unieke regio met een rode rand en een Groen Hart. Om dat bijzondere karakter te kunnen behouden wil de regio aandacht vragen voor bijvoorbeeld de agrariërs, die met moeite kunnen blijven bestaan in het gebied. Het landelijk gebied staat in veel meer regio's in Europa onder stedelijke druk, bijvoorbeeld in het Roergebied en in Vlaanderen, het is dus zaak om hier in Europa gezamenlijk aandacht voor te vragen." aldus Lenie Dwarshuis. De uiteindelijke besluitvorming door de Europese Raad wordt verwacht in 2005.

Bron: afd. Communicatie tel 070 - 441 66 22

www.zuid-holland.nl