Partij van de Arbeid


Den Haag, 4 maart 2004


Vragen van de leden Eijsink en Smits (PvdA) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


1. Bent u via de inspectie voor het onderwijs of anderszins op de hoogte van het langdurig thuiszitten van de leerplichtige leerling H. Wich uit de gemeente Heiloo?


2. Bent u bereid zich op de hoogte te stellen van de aard van het conflict tussen de ouder van de leerling enerzijds en de leerplichtambtenaar van de gemeente Heiloo anderzijds?


3. Hoe beoordeelt u de situatie, waarbij de leerplichtambtenaar de ouder prest de leerling een school voor leerlingen met gedragsproblemen te laten bezoeken, terwijl de ouder, gesteund door twee onafhankelijke pedagogen en een onafhankelijk psycholoog beoordeelt dat die betreffende school zeer ongeschikt is voor haar dochter, omdat die een onveilige omgeving biedt, geen goede leermogelijkheden kan bieden en voortgaand bezoek op die school voor deze leerling eerder een achteruitgang bewerkstelligt dan een vooruitgang?


4. Acht u het juist dat de leerplichtambtenaar van de gemeente Heiloo een melding maakt van kindermishandeling door de ouder en daarbij dreigt met politiebezoek, louter omdat de ouder weigert haar dochter naar de aangegeven school te laten gaan en de ouder gebruik maakt van de mogelijkheid om zelf een geschikte school uit te kiezen?


5. Acht u het juist dat een gemeente de uitvoering van de leerplichtwet uitbesteed aan een extern bureau?


6. Bent u bereid om te bevorderen dat de leerling zo snel mogelijk een school kan bezoeken in haar woonplaats die voor haar geschikt en veilig is, rekening houdend met de wens van de ouder en het recht op vrije schoolkeuze van de ouder en rekening houdend met de oordelen van de deskundigen die door de ouder zijn ingeschakeld? Zo ja, hoe? Zo nee waarom niet?


---

Tweede Kamer der Staten-Generaal

www.tweedekamer.nl