HBAG Bloemen


04-03-2004
EV-PD over naar HBAG
Ministerie van LNV draagt nieuw vergaarsysteem voor elektronische berichten over aan agrarische groothandel

Binnen een jaar na de introductie wordt alle import van snijbloemen administratief al via een nieuw elektronisch systeem verwerkt, het zogenoemde EV-PD. Dit nieuwe systeem is in samenspraak tussen het ministerie van LNV en het bedrijfsleven ontwikkeld. Drs. Marjolijn Sonnema van het ministerie van LNV droeg het systeem op dinsdag 2 maart over aan drs. Peter van Ostaijen, die als directeur van het Hoofdbedrijfschap Agrarische Handel (HBAG) het bedrijfsleven vertegenwoordigde. Binnenkort wordt het systeem ook bij de importzendingen van groenten en fruit via zeevracht op projectbasis getest.

EV-PD is de afkorting voor Elektronische Voormelding - Planten en Dieren.
Het systeem koppelt informatie over lading, vlucht en aankomsttijdstip en stuurt dit door aan LNV-dienstverleners als de douane en de Plantenziektenkundige Dienst. Deze voorinformatie bespoedigt de administratieve afwikkeling van import. Het vergaarsysteem is 1 april 2003 geĂŻntroduceerd en verwerkt nu al de complete import van snijbloemen via Schiphol in Nederland. EV-PD is in opdracht van het ministerie van LNV ontwikkeld door Cargonaut BV, een op Schiphol gevestigde dienstverlener op het gebied van informatie- en communicatietechnologie en e-commerce. Cargonaut BV verzorgt tevens sinds de ingebruikname de exploitatie van het EV-PD systeem.

Logistieke snelheid handhaven De gewenste snelheid in de logistiek en de noodzakelijke zorgvuldigheid bij controles staan nog wel eens op gespannen voet met elkaar, aldus drs. Marjolijn Sonnema, plaatsvervangend directeur Industrie en Handel van het ministerie van LNV. Bovendien liggen strengere controles in het verschiet, onder meer door de toename van sanitaire eisen en de dreiging van terrorisme. Daarnaast neemt het aantal inspectieplichtige goederen toe als gevolg van voorschriften van de Europese Unie. Zonder inzet van EV-PD zou dit leiden tot een doorlooptijd van uren, terwijl het nu in veel gevallen in enkele minuten kan worden afgehandeld, meldde Sonnema tijdens de feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van de overdracht op Schiphol. Volgens de plaatsvervangend directeur past de realisatie van EV-PD in het terugdringen van de administratieve lasten door de overheid, beheersing van kosten en is het een echt voorbeeld van effectieve en plezierige samenwerking tussen overheidsdiensten en bedrijfsleven. EV-PD maakt onderdeel uit van het programma CLIENT, dat staat voor Controles op Landbouwgoederen bij Import en Export naar een Nieuwe Toekomst. Sonnema roemde tijdens de overdracht de voortvarendheid waarmee alle betrokkenen hebben samengewerkt.

Bedrijfsleven nieuwe eigenaar Het HBAG (Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel) is na de formele overdracht de nieuwe eigenaar en beheerder van EV-PD. Volgens HBAG-directeur Peter van Ostaijen kan EV-PD ook de basis vormen voor een snellere afwikkeling van exportformaliteiten en voor meerdere agrarische bedrijfstakken worden doorontwikkeld. Dat is enorm belangrijk om onze voortrekkersrol als handelsnatie in Europa vast te houden. In de gebruikersgroep die EV-PD verder ontwikkelt zijn bloemen en planten, groenten en fruit en vee en vlees vertegenwoordigd, volgens Van Ostaijen een unieke verzameling organisaties in het belang van de agrarische groothandel. Tim van der Knaap van Frugi Venta, Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland, kondigde aan dat vanaf 8 maart pilots met EV-PD worden gestart bij de import van groenten en fruit. Hiervoor zijn zeevrachtmodules van het EV-PD-systeem ontwikkeld. Een uitdaging zal ook zijn het ontwikkelen van modules voor het wegtransport.

foto-onderschrift: Drs. Marjolijn Sonnema, plaatsvervangend directeur Industrie en Handel van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en drs. Peter van Ostaijen, directeur van het HBAG (Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel) ondertekenen de beheersovereenkomst tijdens de overdracht van het EV-PD.