Gemeente Zaanstad

Uitgangspunten voor beoordeling nieuwbouwplannen in nabijheid hoogspanningsmasten vastgesteld

donderdag 4 maart 2004

Het College van B & W heeft in afwachting van rijksbeleid beleidsuitgangspunten vastgesteld voor bouwlocaties in de directe nabijheid van hoogspanningslijnen. Het beleid is er op gericht voor nieuwbouwlocaties uit voorzorg een bepaalde afstand tot het hart van de hoogspanningslijnen in acht te nemen. De directe noodzaak is een standpuntbepaling over de beoordeling van een nieuwbouwplan voor de basisschool Het Baken aan het Weiteveen, waarvoor een wijziging van het bestemmingsplan noodzakelijk is. Het bouwplan was door het schoolbestuur AGORA voor advies ook voorgelegd aan de GGD Zaanstreek Waterland.

Voor wat betreft bestaande bebouwing in de nabijheid van hoogspanningslijnen wacht het College het rijksbeleid af. Voor wat betreft de effecten van de straling van UMTS antennes is door de verantwoordelijke ministeries nader onderzoek bepleit. de Gezondheidsraad is gevraagd daarover nader advies uit te brengen. Het ministerie ziet voorlopig geen aanleiding het beleid rond plaatsing van de antennes te wijzigen. Het College van B & W ziet geen aanleiding op dit punt van het rijksbeleid af te wijken.

Het College baseert haar besluit mede op een advies van de GGD Zaanstreek Waterland, eind september 2003. Toen bracht de GGD Zaanstreek Waterland het RIVM rapport "Plannen voor nieuwbouwwoningen bij bovengrondse hoogspanningslijnen" van juni 2003 onder de aandacht van de gemeenten in de regio. De GGD adviseerde de nieuwbouwlocaties in de directe nabijheid van hoogspanningslijnen te inventariseren, op basis waarvan nader geadviseerd kon worden over in acht te nemen afstanden van de hoogspanningslijn tot de bebouwing.

De GGD kwam tot dat advies omdat uit onderzoek is gebleken dat er sprake is van een mogelijk verhoogd risico op leukemie bij kinderen tussen de 0 en 15 jaar, die wonen nabij hoogspanningslijnen. Er is geen oorzakelijk verband aangetoond, maar de onderzoeksgegevens hebben geleid tot het advies van VROM om zoveel mogelijk te voorkomen dat nieuwe situaties ontstaan waarbij sprake is van langdurige blootstelling van kinderen aan magnetische velden van bovengrondse hoogspanningslijnen van meer dan 0,4 microtesla.

Het Collegebesluit is ook gebaseerd op het in september 2003 verschenen rapport van het RIVM: "Nuchter omgaan met risico´s". In januari 2004 heeft het ministerie van VROM een nota met dezelfde titel aan de Tweede Kamer aangeboden. De nota moet uiteindelijk bijdragen tot het voor alle betrokkenen weloverwogen om kunnen gaan met milieurisico´s. In de nota van VROM wordt ook vermeld dat het ministerie in afwachting van nader onderzoek - het voorzorgsprincipe hanteert om zoveel mogelijk te voorkomen dat er nog meer nieuwbouw van woningen en scholen in de buurt van hoogspanningslijnen wordt gerealiseerd.

Voor de hoogspanningslijn in Zaanstad wordt bij de huidige spanning van 150 KV een afstand van de bebouwing tot het hart van de hoogspanningslijn van 56 meter geadviseerd. Gezien de mogelijke omzetting van 150 KV naar 380 KV in de toekomst wordt een afstand van 119 meter geadviseerd.

Er is een nieuwbouwplan voor basisschool het Baken in de nabijheid van de hoogspanningslijnen. De nieuwbouw voor het Baken aan het Weiteveen is gepland op circa 78 meter van de hoogspanningslijn. Voor het bouwplan is een wijziging van het bestemmingsplan noodzakelijk. Daarvoor is een advies gevraagd aan de afdeling Milieu. Gezien de afstand tot de hoogspanningslijnen adviseert de afdeling Milieu negatief. Het College heeft daarop besloten in overleg met Agora met spoed naar een andere locatie om te zien.

Door op onderstaande links te klikken kunt u overig nieuws uit de regio vinden.

http://zaanstreek.webregio.nl
www.nhd.nl
www.rtvnh.nl