Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Van Heteren (PvdA) over het klonen van een menselijk embryo voor het winnen van stamcellen (Ingezonden 17 februari 2004)

1
Heeft u kennisgenomen van de publicatie over het specifiek klonen van een menselijk embryo voor het winnen van stamcellen? 1)

1
Ja.

2
Welke reactie heeft u op de veronderstelling van wetenschappers dat de op deze manier verkregen stamcellen in Nederland kunnen worden benut?

2
Invoeren van stamcellijnen is inderdaad niet verboden. Gebruik ervan is echter alleen toegestaan (artikel 24, onder h) voor de doeleinden die artikel 8, eerste lid, onder b, (cellijnen uit restembryo's) of artikel 9, eerste lid, onder a, (cellijnen uit speciaal gekweekte embryo's) noemt. Aangezien het in Korea gaat om speciaal gekweekte embryo's zou gebruik dus alleen toegestaan zijn met het oog op (al dan niet nog experimentele) transplantatie bij de mens. Zover is de stand van de wetenschap echter nog lang niet. In het NRC-artikel geeft mevrouw Mummery dan ook te kennen dat zij geen plannen heeft om de Koreaanse stamcellen te importeren. De stand van de wetenschap is zodanig dat voorlopig onderzoek kan worden gedaan met stamcellen die van restembryo's afkomstig zijn. De komende jaren is het onderzoek er namelijk op gericht kennis te vergaren over de wijze waarop de stamcellen aangezet kunnen worden om zich tot specifieke weefsels te differentiëren.
Overigens is het zo dat wanneer (zoals in het Koreaanse onderzoek) de uiteindelijk verkregen cellen in contact zijn geweest met levende dierlijke bestanddelen, de transplantatie ervan bij mensen onder het begrip xenotransplantatie valt. Het verrichten daarvan is in Nederland op dit moment verboden ingevolge het expliciete verbod daarop als opgenomen artikel 6a van de Wet op bijzonder medische verrichtingen.

3
Is de versnelling van ontwikkelingen op dit terrein, die van de gepubliceerde bevindingen uit kan gaan, aanleiding voor u om op een eerder tijdstip dan het geplande jaar 2007 over te gaan tot evaluatie van de Embryowet?

3
Het onderzoek ten behoeve van de eerste evaluatie van de Embryowet vindt, conform artikel 32 van die wet, het komende jaar plaats.

1) NRC-Handelsblad, 12 februari jl.


---- --