Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

Uitwerkingsplan Uden-Veghel en omstreken vastgesteld door stuurgroep

De uitwerking van het streekplan voor het gebied Uden-Veghel en omstreken is door de stuurgroep in concept vastgesteld. Dit uitwerkingsplan beschrijft de gewenste ruimtelijke ontwikkelingen tot 2015, met name met betrekking tot wonen en werken, van de gemeenten Uden, Veghel, Schijndel, Sint-Oedenrode, Boekel, Landerd en Bernheze (met uitzondering van de kern Heesch die in de stedelijke regio Waalboss ligt). Het plangebied omvat naast de stedelijke regio Uden-Veghel twee landelijke regio's: Maashorst en Schijndel-Sint-Oedenrode-Boekel.
Het concept-uitwerkingsplan is samen met de betrokken gemeenten en het waterschap Aa en Maas opgesteld en is met belangenorganisaties besproken. Er is daarbij rekening gehouden met de plannen van de reconstructiecommissies. Het is de bedoeling dat Gedeputeerde Staten het uitwerkingsplan in december 2004 definitief vaststellen.


Om te kunnen bepalen waar in de toekomst nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen mogelijk zijn, is eerst gekeken naar het beleid van de verschillende overheden voor bodem en water, natuur, cultuurhistorie en landschap. Dat beleid maakt duidelijk dat grote delen van het plangebied, zoals de beekdalen (Aa, Dommel, Leijgraaf), de bossen en natuurgebieden en waardevolle agrarische landschappen niet geschikt zijn voor verstedelijking: dit gebied waar geen verstedelijking mag plaatsvinden wordt het landschappelijk raamwerk genoemd. Bij elke bebouwde kom in het plangebied (in totaal zo'n 25 kernen) blijft er echter nog zoekruimte voor toekomstige verstedelijking over. Rekening houdend met de verkeersstructuur, de stedelijke structuur en bestaande plannen van de gemeenten (StructuurvisiesPlus) zijn deze zoekgebieden voor verstedelijking in kaart gebracht.

In de periode 2002 tot 2015 moeten er in het plangebied bijna 9000 woningen worden bijgebouwd.
Naast het benutten van de ruime mogelijkheden die er zijn voor het bouwen van woningen binnen bestaand stedelijk gebied, door inbreiding en herstructurering, zal in alle gemeenten ook in meer of mindere mate nieuwe (uitbreidings)ruimte nodig zijn om aan de woningbehoefte te voldoen. Met name voor de kernen Uden enVeghel geldt tot 2015 een aanzienlijke planningsopgave: circa 4500 woningen. Daarvan kunnen ongeveer 2700 woningen middels inbreiding binnen het bestaand stedelijk gebied gebouwd worden, zoals op grote herstructureringslocaties als het CCLB-terrein, de Sluisstraat en omgeving en het Dico-terrein. Voor de overige te bouwen woningen zijn met name enkele omvangrijke uitbreidingslocaties in beeld zoals 't Ven en de Stad bij Veghel en Uden-Zuid en Eikenheuvel bij Uden.
Ook van de woningbouwopgave voor de andere dorpen in het plangebied kan ongeveer de helft binnen bestaand stedelijk gebied gerealiseerd worden; met name Schijndel, Sint-Oedenrode en Boekel beschikken over ruime inbreidingsmogelijkheden. Daarnaast zal bij elk dorp in meer of meerdere mate in uitbreidingswijken worden gebouwd. Uitbreidingslocaties met meer dan 100 woningen zijn aangegeven bij Heeswijk-Dinther, Nistelrode, Schaijk, Zeeland, Erp, Sint-Oedenrode en Schijndel-Wijbosch.

Tot 2015 is in de stedelijke regio Uden-Veghel en in de landelijke regio Schijndel-Sint Oedenrode-Boekel nu al voldoende bedrijventerrein beschikbaar (circa 275 hectare vastgelegd in bestemmingsplannen) om aan de verwachte vraag te kunnen voldoen. Voor de periode na 2015 moeten nieuwe (regionale) bedrijventerreinen worden ontwikkeld. Bij een optimale invulling van zuinig ruimtegebruik kan echter langer met de bestaande capaciteit aan bedrijventerrein worden gedaan. Er zijn in het uitwerkingsplan projecten benoemd die gericht zijn op een goede afstemming tussen vraag en aanbod van bedrijven tussen en binnen landelijke en stedelijke regio's en op het concreet invullen van zuinig ruimtegebruik. Afgesproken is bijvoorbeeld dat Schijndel een rol zal gaan spelen bij de toekomstige opvang van bedrijven uit Sint-Oedenrode.
Voor de landelijke regio Maashorst zal tot 2015 in bescheiden mate (15 ha.) nieuw bedrijventerrein moeten worden aangemaakt, met name bij Heeswijk-Dinther en Zeeland.

Naast aandacht voor woningbouw en bedrijventerreinen wordt in het uitwerkingsplan voor de stedelijke regio Uden-Veghel ook aandacht besteed aan natuur- en landschapsontwikkeling in samenhang met de ontwikkeling van woon- en werklocaties ("groen met rood"). Dit betreft onder meer de ontwikkeling van een beekdallandschap bij de Aa en de Leijgraaf en de ontwikkeling van een groene buffer tussen Zijtaart en het bedrijventerrein Doornhoek.
Ook spreekt het plan zich uit voor het duurzaam behoud van een open landelijk gebied als buffer tussen de stedelijke kernen Uden en Veghel.
Er zal een regionaal planningsoverleg worden ingesteld om de uitvoering van het uitwerkingsplan en de geformuleerde projecten ten aanzien van woningbouw, bedrijventerreinen, zuinig ruimtegebruik, landschapsontwikkeling etc. te kunnen volgen en evalueren en waar nodig het plan bij te stellen.