Nederlandse Mededingingsautoriteit

NMA

DTe stelt voorwaarden aan klantenwerving Durion



De Dienst uitvoering en toezicht Energie (DTe) verleent onder voorwaarden een leveringsvergunning aan Durion Energie B.V. (onderdeel van Energiebedrijf.com) nadat Durion op last van DTe haar methode om nieuwe klanten te werven heeft aangepast. De vergunning betreft het leveren van duurzaam opgewekte stroom (groene stroom) aan afnemers. Uitgangspunt voor DTe is dat het voor afnemers vooraf duidelijk moet zijn of en tegen welke voorwaarden zij een contract met Durion aangaan. De voorwaarden voorzien er onder meer in dat vooraf voor de klant duidelijk wordt wanneer zijn contract met Durion ingaat, welke prijs in rekening wordt gebracht, hoe deze prijs is opgebouwd, welke betalingswijze wordt gehanteerd en wat de duur en de opzegtermijn van het contract is. Durion heeft aangegeven deze gedragsregels in acht te zullen nemen. DTe zal Durion op deze punten de komende periode regelmatig controleren.

DTe streeft naar effectieve concurrentie in de energiesector en vindt het daarom belangrijk dat nieuwe leveranciers zoals Durion kunnen toetreden tot de markt. Voorwaarde is echter dat energieleveranciers transparant zijn bij het werven van klanten en redelijke voorwaarden hanteren bij het afsluiten van contracten.

Durion werft haar klanten telefonisch. DTe heeft hierover diverse klachten ontvangen. Klanten geven aan dat zij niet beseffen dat zij een contract met Durion hebben afgesloten en dat Durion hierover in het telefoongesprek niet duidelijk genoeg is. Ook krijgt DTe regelmatig klachten dat Durion geld van de rekening van klanten afschrijft zonder dat de klant hiervoor schriftelijke toestemming heeft gegeven. Daarnaast zou Durion onterecht de indruk wekken dat het bedrijf samenwerkt met regionale netbeheerders.

DTe stelt als voorwaarde dat Durion haar klantenwerving zodanig aanpast dat de klant vooraf duidelijkheid heeft over het bedrijf Durion, het product dat zij verkopen en onder welke voorwaarden dit gebeurt. DTe controleert ook de andere energieleveranciers hierop.

Durion wierf de afgelopen tijd klanten zonder in het bezit van een leveringsvergunning te zijn. Volgens de huidige wet is dit toegestaan. Verwacht wordt dat dit in de nabije toekomst verandert. Een energie-leverancier dient dan eerst de vergunningsprocedure te doorlopen voordat hij klanten mag werven.