Provincie Limburg

Leren van elkaar: Provincie stimuleert afstemming bedrijfsleven-onderwijs

Limburg heeft behoefte aan goed geschoold personeel, nu en in de toekomst. Te vaak zijn opleidingswensen van bedrijven en opleidingsmogelijkheden bij onderwijs-instellingen onvoldoende op elkaar afgestemd. De Kamer van Koophandel Zuid-Limburg wil een methodiek ontwikkelen om dit beter op elkaar af te stemmen. De Provincie Limburg waardeert dit initiatief, het project KOBUS, met een provinciale bijdrage van maximaal 52.328,-.

Leren van elkaar, dat is de kern van het project KOBUS (Kennisuitwisseling Onderwijs-Beroepspraktijk Uit zich in Samenwerking). In het project werken ruim tien Zuid-Limburgse bedrijven en de twee regionale opleidingscentra samen. Om als bedrijfsleven concurrentiekracht te kunnen houden moet het personeel bepaalde competenties hebben. Deze competenties worden geïnventariseerd. De inventarisatie moet leiden tot competentie-ontwikkelplannen voor minimaal acht bedrijven. Vervolgens wordt gekeken of op basis van die plannen het onderwijsaanbod kan worden aangepast. Als dat kan, worden speciale opleidingtrajecten ontwikkeld, met daarbij behorende methoden en middelen. Dit alles leidt dan tot beter gekwalificeerd/opgeleid personeel. Met de ontwikkelde methoden en middelen kunnen vervolgens ook andere bedrijven en onderwijsinstellingen hun voordeel doen.

De provinciale subsidie bedraagt maximaal 52.328,-. Daar heeft het college van Gedeputeerde Staten (GS) bij aangegeven dat de helft van de provinciale subsidie ter grootte van 26.164,- beschikbaar is voor het inventariseren en formuleren van competentie-ontwikkelplannen met een evaluatie. Als uit de evaluatie blijkt dat er inderdaad aangepaste trajecten kunnen worden ontwikkeld met overdraagbare methoden en middelen stellen GS de tweede helft van het maximale subsidiebedrag beschikbaar. Omdat de Provincie Limburg financieel bijdraagt aan het project zijn ook Europese middelen vrijgekomen voor het project ( 108.186,-). Voor het overige dragen de bedrijven zelf, de regionale opleidingscentra en de Kamer van Koophandel financieel bij. Het project heeft een looptijd van twee jaar. De totale kosten bedragen 304.814,-.

4-3-2004 14:51