Provincie Limburg

Jonge makers maken het in Limburg Provincie Limburg op TEFAF

De Provincie geeft vijf veelbelovende, jonge Limburgse kunstenaars de gelegenheid om zich te presenteren tijdens de The European Fine Art Fair (TEFAF) in het MECC te Maastricht. Wij willen jonge mensen in Limburg volop kansen bieden. De TEFAF is voor deze kunstenaars een unieke mogelijkheid om hun talenten te laten zien. Dit past uitstekend in de thematische aanpak Jong zijn in Limburg, aldus Odile Wolfs gedeputeerde voor Cultuur. De jonge kunstenaars vertonen een film over hun werk en zij laten eigen werk zien.

Het kunst- en cultuurbeleid van de Provincie Limburg richt zich in de komende jaren vooral op jonge mensen. Gedeputeerde Wolfs: Zij moeten zich letterlijk en figuurlijk thuis voelen in onze provincie. We hebben uitstekende kunstvakopleidingen en voorzieningen in Limburg. Jaarlijks komt er nieuw en veelbelovend talent bij. Dat jonge talent willen we koesteren en hier alle kansen bieden om zich verder te ontwikkelen. Wij willen dat onze culturele infrastructuur optimaal wordt benut, vooral ook door jong en aanstormend talent. Limburg moet dus een broedplaats worden voor jonge makers. De voorzieningen zijn uitstekend en daar waar nog leemten zijn, wil de Provincie deze, samen met de gemeenten, opvullen.

Stand
In de stand van de Provincie Limburg ligt het accent op vijf jonge beeldend kunstenaars, vormgevers en architecten. In elke categorie zal één, hooguit twee kunstenaars worden gepresenteerd. We hebben als Provincie een bewuste keuze willen maken, aldus de gedeputeerde. Door je tot enkele kunstenaars te beperken, kun je deze ook goed profileren. Daarnaast biedt het omringende buitenland uitstekende ontwikkelingsmogelijkheden voor jonge kunstenaars. In Limburg is Europa dichtbij. Kunstenaars die hier wonen en werken kunnen daardoor makkelijk in contact komen met kunstenaars uit België en Duitsland. De stand van de Provincie is te vinden op nummer 514.

Provinciaal beleid
Op het terrein van de beeldende kunst onderzoekt de Provincie momenteel de mogelijkheden voor oprichting van een provinciaal Centrum voor de Beeldende Kunst. Eén van de functies, die op haalbaarheid worden onderzocht, is het ondersteunen en faciliteren van startende, jonge kunstenaars via dit centrum. Bovendien zal de Provincie haar Gouvernement beschikbaar stellen voor tentoonstellingen van jonge makers. Op het terrein van de vormgeving gaat gedeputeerde Odile Wolfs binnenkort de dialoog aan met het veld tijdens het Vormgevingsdebat.

Dit debat moet leiden tot een aantal concrete aanbevelingen voor de Provincie om het vormgevingsklimaat in Limburg te stimuleren. Vormgeving is ook speerpunt in het Cultureel Akkoord dat de Provincie Limburg in het komende voorjaar sluit met de provincie Luik. In het najaar zal in dat kader al een Euregionale tentoonstelling plaatsvinden.
Architectuur tenslotte moet een eigen plek krijgen in een dependance van het Nederlands Architectuur instituut in Maastricht. De Provincie bekijkt of daarvoor de Wiebengahal, een industrieel-archeologisch monument in de Maastrichtse wijk Ceramique, beschikbaar gesteld kan worden. In het provinciaal beleid is er ook ruimte voor jonge makers op het terrein van theater, muziek en letteren.

4-3-2004 14:56