Ingezonden persbericht


Persbericht

ICT-beheer blijvend onder controle

Conclusie: 80 procent minder incidenten en 30 procent besparing op beheerkosten haalbaar

Veenendaal, 4 maart 2004 - Het onder controle krijgen en houden van het beheer van de ICT-infrastructuur staat hoog op de agenda van iedere ICT-manager. Evenals het concernbreed standaardiseren van de ICT-infrastructuur en het centraliseren van het beheer. Centralisatie heeft als voordeel dat het wiel niet iedere keer opnieuw hoeft te worden uitgevonden in geval van een wijziging en dat voorzieningen zoals helpdesk, support, serveromgevingen en informatie eenvoudig gedeeld kunnen worden. VAI organiseerde op 5 februari met een viertal grote klanten - duizenden werkplekken verspreid over tientallen locaties - de drukbezochte workshop Migreren? Praat met een collega! Het verslag met conclusies is nu beschikbaar.

Door een goede controle over de applicaties kan werkplekbeheer vrijwel geheel achterwege blijven. Verder zijn er forse besparingen mogelijk op de kosten van beheer en onderhoud van de totale ICT-omgeving. De praktijk leert dat 80 procent minder incidenten en besparingen tot 30 procent op de kosten voor incidentafhandeling en beheer haalbaar zijn wanneer een organisatie overstapt op een goed ingerichte centraal beheerde infrastructuur. Daar horen echter de juiste tools bij voor het opbouwen en onderhouden van een applicatiedatabase, softwaredistributie en automatische hardware-installatie. Na een standaardisatieproject, meestal gecombineerd met een migratie bijvoorbeeld naar Windows XP/2003, kan de gerealiseerde centrale controle relatief eenvoudig structureel worden gehandhaafd , aldus Wilko Visser, directeur en oprichter van VAI.

Tijdens deze workshop liet VAI onder andere Het Rijksmuseum, Stichting Hendrik van Boeijen en Erasmus Verzekeringen, allen organisaties die de centraliseringslag reeds hebben voltooid, aan het woord. Enkele conclusies:

Ø Het verkrijgen van commitment van het management is essentieel voor het slagen van zo n ingrijpend proces als de invoering van centraal IT-beheer aangezien dit verstrekkende gevolgen heeft voor zowel gebruikers als beheerders.

Ø Om de voordelen van de huidige beschikbare technieken - MSI en Active Directory - te behalen, is een migratie meestal gewenst. Het resultaat is een verlaging van de beheerkosten en een betere stabiliteit.

Ø Minder applicaties betekent niet alleen minder kosten voor beheer en licenties, maar leidt ook tot een betere samenwerking van de medewerkers dankzij gebruik van dezelfde software.

Ø Hardwareonafhankelijke automatische installatie wordt gezien als uitkomst na jaren van werken met images. Aangezien er nog maar één intelligent installatiemechanisme is, kan er met één druk op de knop een werkplek vanaf het netwerk opnieuw worden geïnstalleerd. Een herinstallatie kan door de gebruiker zelf eenvoudig worden uitgevoerd. Dit leidt tot aanzienlijke tijdsbesparingen.

Ø De invoering van centraal IT-beheer leidt tot vrij grote veranderingen voor zowel gebruikers als beheerders. Omdat de nieuwe omgeving echter aanmerkelijk eenvoudiger van opzet is, blijkt het aanpassen aan de nieuwe situatie over het algemeen soepel te verlopen.

Ø Goede documentatie - installatiebeschrijvingen - is essentieel voor blijvende controle.

VAI is een Nederlandse organisatie die oplossingen biedt voor packaging van applicaties, migratie naar Windows-platformen en inrichting van centraal beheer. Op de website van VAI is uitgebreide informatie te vinden over hun specifieke aanpak met betrekking tot migratie- en standaardisatieprojecten. Zie www.vai.nl.

Over VAI

VAI, opgericht in 1997, is leverancier van oplossingen voor migratie naar Windows-platformen en inrichting van centraal IT-beheer. Centraal IT-beheer biedt belangrijke voordelen, zoals lagere exploitatiekosten (TCO), grotere betrouwbaarheid van de IT-voorzieningen en betere beschikbaarheid van applicaties. De oplossingen van VAI zorgen ervoor dat deze voordelen daadwerkelijk en blijvend bereikt worden.

VAI levert kant-en-klare inrichtingsbouwstenen voor een snel en voorspelbaar migratieproject, tools voor softwaremanagement en -deployment alsmede aansluitende processen voor inrichting en beheer. VAI beschikt over een eigen R&D-afdeling voor het ontwikkelen van geïntegreerde oplossingen op de beschreven werkgebieden. Sinds vier jaar heeft VAI een Package Fabriek waar applicatiepackages tegen vaste service levels en vaste kosten worden ontwikkeld. VAI is Microsoft Gold Certified partner voor Enterprise Systems en heeft circa 100 medewerkers. De oplossingen van VAI worden gebruikt bij gerenommeerde organisaties zoals het Ministerie van Defensie, Stork, KAS BANK N.V., Mercuri Urval, Verenigde Bloemenveilingen Aalsmeer, provincies en gemeenten. In totaal zijn met de oplossingen van VAI meer dan 200.000 werkplekken ingericht. Meer informatie vindt u op www.vai.nl.