Universiteit van Amsterdam

Hoogleraarsbenoemingen

Mr. dr. J.J.C. Kabel (1944) is per 1 maart 2004 benoemd tot hoogleraar Informatierecht, in het bijzonder het recht van commerciële informatie, aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

In zijn onderzoek richt Jan Kabel zich in het bijzonder op het commercieel gebruik van persoonsgegevens en van overheidsinformatie, en op de consistentie van het Europese en nationale reclamerecht.

Kabel is sinds 1969 verbonden aan de UvA. In 1981 promoveerde hij op het onderwerp uitingsvrijheid en handelsreclame. In 1987 werd hij universitair hoofddocent bij de vakgroep Intellectuele eigendom, Media- en Informatierecht en sinds 1992 is hij als hoofdonderzoeker verbonden aan het Instituut voor Informatierecht van de UvA. Tot 2002 was hij tevens bijzonder hoogleraar Media- en Communicatierecht aan de Universiteit Utrecht.

Prof. dr. C. Teulings (1958) is per 1 mei 2004 benoemd tot hoogleraar Algemene Economie, in het bijzonder overheidsbeleid en arbeidsmarkten, aan de Faculteit der Economische Wetenschappen en Econometrie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel werd tot 1 januari 2004 bezet door prof. dr. Hugo Keuzenkamp. Teulings volgt Keuzenkamp tevens op als directeur van de Stichting voor Economisch Onderzoek (SEO) van de UvA.

Coen Teulings heeft veel onderzoek gedaan naar de koppeling tussen uiteenlopende typen banen en werkenden, en de gevolgen daarvan voor de inkomensverdeling. Op basis van deze analyses bekeek hij de invloed van minimumlonen op de inkomensverdeling. Ook analyseerde hij het verband tussen het gemiddeld opleidingsniveau en de inkomensongelijkheid in een land. Tot zijn recente onderzoek behoren studies naar het zoekproces van werkenden naar een geschikte baan, en naar de institutionele vormgeving van de maatschappij, met name naar de relatie tussen de publieke en private sector.

Teulings is sinds 1998 hoogleraar Arbeidseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en algemeen directeur van het Tinbergen Instituut. Hij is daarnaast lid van verschillende adviescommissies, waaronder de commissie Dijkstal (over de salarisstructuur voor ministers en topambtenaren).

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.