Ingezonden persbericht


Verzekeraars worstelen met risico management

Amsterdam, 5 maart 2004 - De invoer van Enterprise-wide Risk Management (ERM) -het beschermen tegen financiële risico's, zoals beleggings en kredietrisico, maar ook niet-financiële risico's, zoals operationele en compliance risico- staat de komende jaren boven aan de agenda bij verzekeraars. Dit blijkt uit wereldwijd onderzoek van PricewaterhouseCoopers (PwC) onder 44 grote verzekeringsmaatschappijen in Azië, de Verenigde Staten en Europa. Opvallend is dat geen van de ondervraagde verzekeraars het aandurft risk management bij hun bedrijf 'effectief' en 'goed uitgedacht' te noemen.

Dit staat haaks op de aanloop naar een EU-standaard voor solvabiliteitsberekening, genaamd Solvency II, die binnen enkele jaren voor de verzekeringsbranche ingaat en waar risk management een essentiële factor is. Deze standaard is vergelijkbaar met de Basel II-kapitaalstandaard voor banken die op korte termijn ingevoerd gaat worden. Dit soort standaarden worden meer en meer ingevoerd, onder druk van toezichthouders en mede op aandringen van rating-agencies, analisten en aandeelhouders.

Enterprise-wide Risk Management dient vooral om de verzekeraars te beschermen tegen (niet-) financiële risico's en om de aandeelhouderswaarde te beschermen. Uiteraard met in het achterhoofd de recordverliezen op beleggingen, aanslagen zoals 11 september en boekhoudschandalen van de laatste jaren. Risk management is een waarschuwingsmiddel voor het hogere management, zo meent de meerderheid uit het onderzoek. Maar dat alleen werkt als ERM 'centraal ingebed wordt in de organisatie' (74%) en als er sprake is van 'een betrokken bestuur' (57%).

In de praktijk blijken veel verzekeraars nog niet klaar voor ERM. Veel van de onderzochte bedrijven hebben moeite om hun ideeën over risk management om te zetten in concrete ERM-programma's, omdat er nog geen kant-en-klare programma's zijn. Daarnaast worstelen ze ook nog met de vraag hoe ze de via ERM verkregen risicodata om kunnen zetten in bruikbare managementinformatie.

Over PricewaterhouseCoopers
PricewaterhouseCoopers (www.pwc.com) is de grootste organisatie op het gebied van zakelijke dienstverlening ter wereld. Door gebruik te maken van de kennis en ervaring van ruim 125.000 mensen in 142 landen helpen wij onze klanten door diensten te verlenen die geworteld zijn in ons streven naar kwaliteit en integriteit.

Het gehele onderzoek kunt u op de volgende locatie vinden:

http://www.pwc.com/extweb/pwcpublications.nsf/4bd5f76b48e282738525662b00739e22/57b887e9d239274785256e470020a3a5/$FILE/0304erminsustudy.pdf

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Meint Waterlander, woordvoerder PricewaterhouseCoopers B.V. Tel.: 020 - 568 59 52