FNV

Campagne voor eerlijke sportkleding

'Fair Play op de Spelen. Eis eerlijk gemaakte sportkleding.' Onder dat motto starten vanmiddag om 3 uur FNV, Novib en Schone Kleren Kampagne in het Amsterdamse Olympisch Stadion een campagne.

Honderdduizenden vrouwen en mannen die sportkleding en ­schoenen maken leveren dagelijks anoniem en onzichtbaar olympische prestaties. Zij moeten lange dagen werken tegen lage lonen en in ongezonde omstandigheden, vaak zonder de mogelijkheid om zich te organiseren in een vakbond.

Met de campagne, die tegelijkertijd in vele andere landen gevoerd zal worden, willen de organisaties de sportsector stimuleren om zijn verantwoordelijkheid te nemen en deze barre arbeidsomstandigheden verbeteren.

Vanmiddag verschijnt ook een rapport met de resultaten van een internationaal onderzoek naar de arbeidsrechten en arbeidsomstandigheden in de sportkleding en sportschoenenindustrie in zes verschillende landen. Daarin worden de werkomstandigheden in fabrieken die leveren aan merken als Kappa, Fila, Umbro en Asics beschreven.

In Nederland overhandigen FNV, Novib en Schone Kleren Kampagne vanmiddag het eerste exemplaar van het rapport, met hulp van een 5 meter hoge Zeus, aan Marcel Sturkenboom van het Nederlands Olympisch Comité in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

4 maart 2004