FNV BONDGENOTEN

'Werkgevers supermarkten wentelen prijzenslag af op werknemers

De werkgevers in de supermarktsector hebben vandaag het CAO-overleg met de vakbonden eenzijdig opgeschort. De werkgevers willen de bestaande CAO ongewijzigd een jaar verlengen, maar daar wilden de vakbonden niet mee akkoord gaan. FNV Bondgenoten bood aan bepaalde voorstellen die geld kosten te matigen of uit te stellen, maar vindt het heel belangrijk dat er nu wel een aantal kwalitatieve afspraken komen. Als gevolg van de prijzenslag hebben werknemers bij de bond aan de bel getrokken over de wijze waarop het personeel wordt behandeld. Bijvoorbeeld over veiligheid en bezettting van de winkels, de zeggenschap over het inroosteren van ADV-uren, de naleving van de CAO en over scholing.
De werkgevers weigerden hierop in te gaan en kondigden zelfs aan dat ze zich gaan beraden op maatregelen waarbij ze zichzelf op alle fronten willen compenseren voor kosten die het gevolg zijn van overheidsmaatregelen, maar ook voor kosten die voortvloeien uit afspraken uit de vorige CAO. Werkgevers willen nu niet verder praten over wensen van de vakbonden. Ze hebben de geplande overlegdata op 17 maart en 8 april afgezegd en willen pas op 13 mei het overleg hervatten.
Bestuurder Jos Brocken van FNV Bondgenoten: 'We nemen het signaal van de werkgevers serieus en we zijn ze op een aantal wezenlijke punten tegemoet gekomen. Maar nu ze alleen maar meer afstand van ons nemen en zelfs compensatie zoeken over de rug van de medewerkers, is het voor ons duidelijk: ze wentelen de prijzenslag af op de werknemers.'

Meer informatie:
Jos Brocken, bestuurder FNV Bondgenoten

020- 5856175 of 06-22973943
Nathalie Koopman, voorlichter

030-2738389 of 06-51406105


04 mrt 04 15:30