Politie Amsterdam-Amstelland

Straatroven op bejaarde dames opgelost
4-2004. Met de arrestatie van vijf mannen in de leeftijd van 16 tot en met 19 jaar heeft de politie een groot aantal straatroven opgelost. Hoogbejaarde dames waren daarbij doelwit. De slachtoffers, vaak zich voortbewegend met rollators, namen grote geldbedragen op in verschillende postkantoren in Amsterdam-West. Onderweg naar hun woning werd de tas, met daarin het geld, uit de hand gegrist. Meer dan tien zaken worden aan de gearresteerde mannen toegeschreven.

In februari van dit jaar werd een projectteam opgestart, die onder leiding van een officier van justitie van het parket Amsterdam de explosieve toename van het aantal straatroven op hoogbejaarde dames in Amsterdam-West onderzocht. Uit technisch en tactisch onderzoek kwamen al snel vijf daders naar voren. Zij hielden zich op grote schaal bezig met het plegen van straatroven. Alle slachtoffers hadden gemeen dat zij in postkantoren grote geldbedragen opnamen, terwijl één van de daders de geldhandelingen observeerde. Deze gaf dit telefonisch door aan een mededader, die de vrouwen volgde, vaak tot aan hun woning. Meestal in het portiek werd de tas werd uit de handen van het slachtoffer gegrist. De tas werd weggegooid, nadat het geld eruit was gehaald.

Het rechercheteam besloot maandagmiddag de vijf verdachten, allen woonachtig in Amsterdam, aan te houden. Vlak daarvoor hadden zij een 84-jarige vrouw van haar tas beroofd. Bij een huiszoeking werden drie vuurwapens in beslag genomen. Alle verdachten zijn in verzekering gesteld. De recherche sluit meer aanhoudingen niet uit en onderzoekt de zaak verder.
Taxichauffeur beroofd

4-3-2004. Donderdagmorgen rond drie uur werd een 56-jarige taxichauffeur door twee gewapende mannen beroofd in de Jan Tooropstraat in Amsterdam-West. De chauffeur had twee mannen opgepikt op het Leidseplein en moest ze naar Amsterdam-West brengen. Hij werd een doodlopende straat in gedirigeerd en bedreigd met een steek- en een vuurwapen. De taxichauffeur moest zijn geld en andere persoonlijke spullen afgegeven. Tevens werden zijn autosleutels uit het contact gehaald en meegenomen. Daarna renden de overvallers weg.
---