GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 4 maart 2004 15:33
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks wil beter vervoer gehandicapten

( 4 maart 2004)

GroenLinks vindt het niet te geloven dat CDA- staatssecretaris Ross de mobiliteit van gehandicapten wil beperken tot enkele kilometers per maand. Wil zij dat gehandicapten allen meedoen aan de maatschappij vanachter de geraniums?

Het budget van 350 kilometer per jaar zal voor vele gehandicapten net voldoende zijn om de verjaardag van beide ouders mee te vieren. GroenLinks krijgt veel telefoontjes en mails van mensen die bang zijn dat ze hun bestuursfunctie of vrijwilligerswerk straks moeten gaan opgeven, omdat het niet meer te betalen zal zijn.

Kamerlid Evelien Tonkens zal tijdens het spoeddebat volgende week eisen dat er meer tijd wordt genomen om te kijken naar alternatieven om overschrijdingen op het budget te voorkomen. Dat betekent dat het nieuwe systeem niet op 1 april in mag gaan. Het budget van 26 miljoen is sowieso te krap en moet worden verhoogd. Maar het is onvoorstelbaar dat van dat te krappe budget nog eens 9 miljoen euro wordt verspild aan nieuwe bureaucratie. De staatssecretaris wil namelijk dat een private partij de indicatiestelling tegen hoge kosten gaat doen. Die 9 miljoen euro kunnen we beter gebruiken voor een hoger kilometerbudget voor gehandicapten.

GroenLinks ondersteunt de actie van de gehandicaptenorganisaties op 9 maart, 13.00 op het plein voor de tweede kamer in Den Haag.