Provincie Overijssel

'Naaiatelier Christien' geopend in voormalige varkensstal

In de voormalige varkensstal van de familie Eektimmerman in Haarle worden gordijnen gemaakt. Varkenshouder Joop en zijn vrouw Christien hebben zich toegelegd op het naaien van velours en voile. Met vier medewerkers zomen en plooien ze, waar ze vroeger hun mestvarkens voerden.

Het gezoem van de naaimachines galmt in de ruime hal, op grote langwerpige tafels worden de stoffen geknipt. Joop Eektimmerman kijkt op van het zomen van een enorme lap velours en zegt: "Wel even iets anders dan varkens voeren."

In de voormalige varkensstal worden nu gordijnen gemaakt voor meubelzaken tot ver in de omtrek. Nog niet zo lang geleden hield Eektimmerman zich bezig met zaken als vet- en vleespercentages. Nu buigt hij zich over vitrage en embrasse. "Je kunt alles leren als je dat wilt. En weet je wat het is? Ik heb er nog lol in ook."

Verdiensten
Dat plezier wordt mede bepaald door de verdiensten. "De inkomsten van een naaiatelier zijn heel wat beter dan die van de varkenshouderij. Als ik een big afleverde, moest ik maar afwachten wat we hadden verdiend. Heb ik een gordijn klaar, dan weet ik hoeveel geld ik krijg. Na al die jaren van hard werken en onzekerheid geeft me dat veel energie."

Christien Eektimmerman werkte jarenlang bij Bendien Smits in Nijverdal als modinette. Daar zat ze dagelijks achter de naaimachine, maar de kinderen kwamen en ze stopte ermee. Later naaide ze af en toe eens als iemand daar om vroeg. In haar vrije uren hielp ze op het varkensbedrijf, want met 660 mestvarkens was er genoeg te doen.

Koersverandering
Joop en zijn familie veranderden halverwege de jaren negentig van koers: "Toen de varkensprijzen daalden, moesten we aan elke staart een bankbiljet hangen als ze werden opgehaald."

In het kader van de verbreding kwam er een kas met snijbloemen. Dat bleek nogal wat extra werk en de verdiensten bleven laag. Om toch rond te kunnen komen begon Christien te naaien. Eerst zomaar voor wat vrienden en bekenden, tot op een dag een woninginrichter vroeg of zij niet de gordijnen voor zijn klanten wilde maken.

Naaiatelier Christien Tweeëntwintig winkeliers uit de wijde omtrek kloppen inmiddels aan bij de voormalige varkensstal, waar vijf dames en een heer zitten te knippen, naaien en locken. Voor alles wat met gordijnen te maken heeft, kunnen ze er terecht. De opdrachtgever zorgt voor de stof en vertelt hoe hij het wil hebben en 'Naaiatelier Christien' maakt er prachtige gordijnen van.

Joop laat zien dat hij een echte ondernemer is: "Ik specialiseer me nu in rails en roeden. Als we alles kunnen leveren, is dat voor de klant alleen maar gemakkelijk. En die klant is uiteraard koning."

Download de laatste editie van Overijssels Buiten

Lees meer over de reconstructie Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl © 2004 Provincie Overijssel