Gemeente Amsterdam

Kentekenvermelding op parkeerkaart is niet gratis 4 maart 2004 - Johanneke Helmers
Enkele weken geleden is in het AT5-nieuws aandacht besteed aan de diefstalgevoeligheid van de Europese parkeerkaart voor gehandicapten (GPK). In die uitzending is door de verslaggever gemeld dat `gehandicapten bij stadsdelen gratis hun kenteken op de kaart kunnen laten zetten'. Deze informatie is onjuist.

Gratis parkeren voor gehandicapten

Als men een of meer kentekens op de GPK wil laten plaatsen, dan kan men zich wenden tot het stadsdeel en moet men daarvoor de nodige leges betalen. De hoogte van de leges (ongeveer EUR 30,-) verschilt per stadsdeel.

Een uniforme kaart

De Europese gehandicaptenparkeerkaart bestaat sinds 1 oktober 2001. De GPK vervangt de LPO-kaart (Landelijke Parkeer Ontheffing). Met de GPK is er één uniforme kaart in Europa.

Diefstalgevoelig

In de gemeente Amsterdam is besloten dat gehandicapten in de hele stad (behalve op parkeerplaatsen die voor speciale doeleinden zijn bestemd) gratis kunnen parkeren. Daarnaast zijn er ook speciale gehandicaptenparkeerplaatsen bij openbare voorzieningen zoals ziekenhuizen, bibliotheken e.d. Omdat parkeren gratis is, blijkt de kaart voor Amsterdams gebruik erg aantrekkelijk en dus diefstalgevoelig.

Maatregelen van de gemeente

Door de diefstalgevoeligheid van de huidige Europese GPK, heeft Amsterdam in 2002 de regeling aangepast. Amsterdamse gehandicapten kunnen bij hun stadsdeel op verzoek een kenteken laten printen op hun Europese GPK. Hierdoor wordt de kaart óók voertuiggebonden en ongevoelig voor diefstal.

Meer informatie bij uw stadsdeel.

© Gemeente Amsterdam