De Unie


Corus - CAO

4 maart 2004 - Het principe akkoord voor de nieuwe CAO met een looptijd van 10 maanden, hebben wij tijdens onze ledenvergadering op 3 maart 2004 uitgebreid toegelicht en besproken. De Unieleden waren zeer verrast over het initiatief van Corus, om vlak voor de officiële CAO onderhandelingen, de vakbonden voorstellen te doen rond een nieuwe CAO voor de Sociale Eenheid op hoofdlijnen. Het najaarsakkoord raakt ons blijkbaar allemaal.

Koopkrachtverlaging moeilijk te accepteren
De Unieleden constateren dat door het ontbreken van een structurele loonsverhoging, de koopkrachtverlaging voor de werknemers bij Corus dit jaar fors uit zal pakken. Gezien de uitstekende financiële resultaten van het Staalbedrijf, kunnen de Unieleden het maar moeilijk accepteren dat hun werkgever vast blijft houden aan het najaarsakkoord, dus de nullijn. Het ontbreken van een structurele loonsverhoging zou naar onze opvatting alleen plaats moeten vinden als het echt slecht gaat met de onderneming. Wij denken dan met name aan de moeilijke periode 1992-1993, en terecht hebben wij toen de CAO met twee jaar verlengd zonder loonsverhoging.

De Unieleden gaan tegen de achtergrond van bovenstaande motivering, onder protest akkoord met de afspraken zoals die zijn vastgelegd in het protocol van 23 februari 2004.

Hoog ziekteverzuim
De Unie vraagt blijvende aandacht voor het te hoge ziekteverzuim en het grote aantal dat thans gebruik moet maken van een geheel of gedeeltelijke WAO uitkering (15%). De kwaliteit van de arbeid moet verder worden verbeterd. Te veel werknemers bij Corus halen niet op een gezonde wijze hun pensioengerechtigde leeftijd. Dit moet worden gestuit.

Productiviteit en innovatie
De themas productiviteit en innovatie wil De Unie centraal stellen tijdens het periodiek overleg met de directie van Corus. Deze themas bepalen uiteindelijk het succes van een onderneming op langer termijn. Helaas krijgen deze themas door het najaarsakkoord te weinig aandacht. Dit ervaren wij als een gemiste kans.

Hopenlijk geen verloren CAO-jaar
Ondanks de sombere berichten gaan wij er vanuit dat het niet een verloren CAO-jaar gaat worden. Corus Staal B.V zit nu in een periode van vette jaren en dit moet niet alleen voor de aandeelhouders gelden. Ook de werknemers bij Corus moeten kunnen rekenen op een deel van het resultaat. We kunnen in IJmuiden niet verder achterop raken. De onderneming moet aantrekkelijk blijven voor potentiële werknemers.

A. van der Molen,
Bestuurder

donderdag, 4 maart 2004