Novem

04-03-2004
Waterstof-gerelateerde projecten scoren goed in vierde NEO tender.

De tweede NEO-tender van 2003, die op 27 november 2003 sloot, heeft een recordaantal van 27 aanvragen opgeleverd. De aanvragen bestreken een breed spectrum van onderwerpen, van energiebesparing in de agrarische sector tot verhoging van het rendement van gasvlammen. De adviescommissie NEO heeft uit alle aanvragen de projecten geselecteerd die het beste aansluiten bij de doelstellingen van het NEO programma. Het lijkt erop dat de creativiteit van energieonderzoekers zich in het najaar van 2003 vooral heeft gericht op vernieuwing en verbetering op het gebied van waterstof en brandstofcellen, met vier van de zeven gehonoreerde projecten.

Waterstof en brandstofcellen

De gehonoreerde projecten op het gebied van waterstof en brandstofcellen zijn de volgende:

* Protongeleidende polymere membranen (ECN)

* Productie van waterstof uit biomassa door biogekatalyseerde electrolyse (Wageningen Universiteit)

* Opslag van waterstof in bakpoeder (Procede Group)
* Hydrox: productie van zuivere waterstof uit biomassa (TNO MEP)

Overige gehonoreerde projecten

* Productie van bio-ethanol uit organische zuren in plaats van suikers (Wageningen Universiteit)

* Verbeteren warmteoverdracht van aardgasbranders met een atmosferisch plasma (TNO TPD)

* Redox flow accu, de ontwikkeling van een flow-accu met een hoger rendement (TNO MEP)

Het laatste project is het enige gehonoreerde project dat door een NEO haalbaarheidsstudie vooraf werd gegaan, namelijk de studie "Elektriciteitstransport per schip". Aanvragen waarbij een haalbaarheidsstudie aanwezig was, hebben het daarmee niet beter of slechter gedaan dan anderen.

Afgewezen aanvragen

Vijf van de 27 aanvragen zijn afgewezen omdat ze volgens de adviescommissie niet pasten binnen het NEO programma. Daarvan waren er twee waarbij het te ontwikkelen concept onvoldoende duidelijk was, in één geval was de bijdrage aan de verduurzaming van de energiehuishouding te klein, in ëén geval was een noodzakelijke component niet beschikbaar, en in het laatste geval was de ontwikkeling onvoldoende nieuw voor NEO. De overige aanvragen pasten binnen NEO maar konden niet gehonoreerd worden wegens uitputting van het budget.

NEO daagt uit

Het NEO programma wil niet-conventionele en prille
energieonderzoeksideeën een steuntje in de rug geven. NEO daagt u uit om uw energieonderzoeksideeën aan ons voor te leggen. Ook in 2004 zal er subsidie beschikbaar zijn. Het NEO programma, Nieuw EnergieOnderzoek, wordt door Novem uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken. Meer informatie vindt u op www.neo.novem.nl.