Ingezonden persbericht


P E R S M E D E D E L I N G

Brussel 4 maart 2004

Veerle Declercq: werkzoekenden krijgen echt wettelijk rechten
---

Deze namiddag gaf de Commissie voor Economie, Landbouw, Werkgelegenheid en Toerisme van het Vlaams parlement haar goedkeuring aan het decreet 'Handvest van de Werkzoekende'. Veerle Declercq, indiener van het decreet, is zeer verheugd dat de parlementaire behandeling, ondanks enkele weken vertraging, tot een goed einde komt. 'Dit is een positief signaal aan alle mensen, die in moeilijke economische omstandigheden proberen aan een job te geraken, en met de vinger worden gewezen als zij die niet snel vinden' zegt Veerle Declercq .

Het decreet betekent dat de rechten van werkzoekenden wettelijk afdwingbaar worden. Het is bovendien een hoognodige actualisering van het charter van de werkzoekenden dat in 1993 werd vastgelegd. Sindsdien is de arbeidsmarkt immers drastisch gewijzigd, net zoals de manier waarop werkzoekenden op zoek (moeten) gaan naar een nieuwe job.

Het decreet regelt de individuele rechten van werkzoekenden ten opzichte van Vlaamse organisaties, zoals de VDAB, die werkzoekenden rekruteren, selecteren en begeleiden. De werkzoekende krijgt recht op bescherming van persoonlijke gegevens, en blijft 'baas' over haar of zijn eigen dossier. Bovendien moeten trajectbegeleiding, beroepsopleiding en arbeidsbemiddeling gratis zijn, als die door de overheid worden verstrekt. De Vlaamse overheid moet garanderen dat elke niet-werkende of verplicht ingeschreven werkzoekende een passende trajectbegeleiding krijgt, en waar nodig opleiding en werkervaring. De werkzoekende heeft recht op gratis informatie over de diensten die beschikbaar zijn.

Dienstverlening aan werkzoekenden moet kwalitatief, laagdrempelig en klantvriendelijk zijn. Een werkzoekende heeft recht op erkenning van de kennis en ervaring die zij of hij heeft opgedaan. Activiteiten die moeten leiden tot het vinden van een job, moeten de veiligheid, gezondheid en het welzijn van een werkzoekende bevorderen.

Dit decreet is er gekomen in samenwerking met de vakbonden, en kreeg bij indiening de steun van alle democratische partijen. Het is nu zaak het decreet snel toe te kunnen passen in de praktijk. Groen! is er van overtuigd dat het een belangrijk instrument kan worden voor iedereen die op zoek is naar een zinvolle job!

Veerle Declercq, Vlaams volksvertegenwoordiger
**********************************************
Meer informatie:
Groen!-fractie, Vlaams Parlement, 1011 Brussel
Tel. 02 552 42 13 fax: 02 552 44 31
e-mail: vl.parlm@groen.be