Gemeente Terneuzen

Koegorspolder

Persbericht 2 maart 2004

Terneuzen houdt vast aan afspraken grootschalige verwerkingsproef TERNEUZEN WIJST NIEUWE RIJKSVOORSTELLEN KOEGORSPOLDER AF

In januari 2003 heeft de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, mevrouw Melanie Schultz Van Haegen, Terneuzen te kennen gegeven, dat de afgesproken grootschalige verwerkingsproef niet per definitie naar de Koegorspolder komt. Deze proef is juist bepalend geweest voor de besluitvorming van de raad van de voormalige gemeente Terneuzen in 2001. Volgens de staatssecretaris waren er financiële problemen, onvoldoende aanbod- en afzetgaranties en juridische problemen op het gebied van staatssteun, mededinging en aanbesteding, waardoor de staatssecretaris zich genoodzaakt zag de grootschalige verwerkingsproef "over te laten aan de markt". De markt mocht in deze optiek zelf kiezen waar de verwerkingsproef zou worden uitgevoerd.

Ons college heeft in januari 2003 in een bestuurlijk overleg met de staatssecretaris te horen gekregen, dat er door RWS alleen nog maar een simpel depot met zandscheiding zou worden aangelegd, in feite een middeleeuwse methode van baggerspecieberging, en daar was onvoldoende geld voor op rijksniveau. De regio zou hieraan moeten bijdragen "naar belang en draagkracht", aldus de boodschap van de staatssecretaris. Tot aan het door de Tweede Kamer min of meer afgedwongen bestuurlijk overleg met ons college op 30 oktober 2003, zijn allerlei proefballonnetjes opgelaten. Talloze depotvarianten zijn de revue gepasseerd en het zag er in eerste instantie nog naar uit dat de gemeente Terneuzen een forse bijdrage zou moeten betalen aan de realisatie van het depot. In het tweede bestuurlijk overleg is afgesproken dat de staatssecretaris binnen een maand met een onderbouwd voorstel zou komen. Dit voorstel, door Rijkswaterstaat de 'basisvariant' genoemd, is in de tweede helft van december tot ons gekomen en op 17 februari jl. aan de raad gepresenteerd.

Voorstel RWS (de 'basisvariant')
Als het aan RWS ligt komt er een depot van 32 hectare, gelegen op de Boomse kleilaag (-18 meter NAP) met kades rond het depot van 8,5 meter hoogte. De tijdelijke opslag (deels vanwege de aanleg van het depot, deels vanwege de zandscheiding) zal ook ongeveer zo hoog worden. De tijdelijke opslag was eerst voorzien in het gebied tussen het Kanaal en het spoor in de Koegorspolder, maar komt nu dichter naar de bebouwing van Margrette, Schapenbout, Terneuzen-Zuid etc. Volgens RWS zou de nieuwe variant geen negatievere milieueffecten opleveren. In het plan van RWS is voorzien in landschappelijke inpassing rondom het depot. Het volume van het thans voorgestelde depot bedraagt 4,2 miljoen m3, het aanbod van specie is 2,6 miljoen m3. Het depot zou bedoeld zijn voor de berging van de Zeeuwse baggerspecie.

Voorgenomen besluit burgemeester en wethouders
Het college houdt onverkort vast aan de eerder gemaakte afspraken, dus verwerking van slib en behoud van de toegezegde subsidie van 32 miljoen euro voor de grootschalige verwerkingsproef.

Motivatie
Het college is van mening, dat het niet acceptabel is, dat de staatssecretaris geen uitsluitsel wil of kan geven wat de juridische problemen zijn. Pas na de besluitvorming in oktober 2002 zijn wij in kennis gesteld van de problemen m.b.t. de Koegorspolder. De definitieve advisering van de landsadvocaat, die voor het eerst is geconsulteerd in maart 2002 (dus ver voor de besluitvorming van de raad in oktober 2002 over de Milieueffectrapportage en het bestemmingsplan, waarin de geavanceerde technieken zijn meegenomen) is door het Rijk niet beschikbaar gesteld. Inmiddels is ook gebleken dat de aanbesteding is opgestart en ook in dat verband is er geen sprake van actieve informatieverstrekking door de staatssecretaris. In het voorstel van RWS wordt bij lange na niet voldaan aan 50 % slibverwerking. Integendeel, er is slechts sprake van zandscheiding en dat alleen nog maar vanwege financiële argumenten.

Allerlei detailvragen worden niet afdoende beantwoord, zoals m.b.t. de openstellingsperiode van het depot en de landschappelijke inpassing van het depot. Aangezien de staatssecretaris ons te kennen heeft gegeven, dat wij nu moeten beslissen op basis van de gegevens die we nu hebben, is dat voor ons onacceptabel. Wij vinden het niet aanvaardbaar voor Terneuzen, maar zeker ook niet voor de regio om nu akkoord te gaan met een depot met een techniek uit het jaar nul, gezien de discussie in de Tweede Kamer n.a.v. de motie Herrebrugh en de voor de Koegorspolder toegezegde subsidie en de daaruit voortdurend gewekte verwachting.

Behandeling van het voorstel van RWS zal plaatsvinden in de Commissie Omgeving op 10 maart en in de raad van 25 maart.

Noot aan de redactie:

Nadere informatie:
Afdeling Communicatie
Vera van der Windt
Telefoonnummer: 0115 - 455 521