Gemeente Dordrecht


---

Dordts Sportservicepunt beleeft succesvol jaar

Vincent Brinkhof
Het jaar 2003 is voor het Dordtse Sportservicepunt, hèt servicepunt voor sportverenigingen, een succesvol jaar geweest. Een belangrijke ontwikkeling was de opening van het digitale Sportservicepunt. Het drukbezochte sportcongres was ook één van de hoogtepunten. Daarnaast is een folder over het sportservicepunt verschenen, zijn een aantal scholingsactiviteiten georganiseerd en is de helpdesk meer dan honderd keer geraadpleegd. Ondersteuning op maat is uitgangspunt bij alle werkzaamheden van het servicepunt.

Informatievoorziening voor sportverenigingen
Eén van de belangrijkste taken van het Sportservicepunt is sportverenigingen voorzien van informatie. In het afgelopen jaar is er een informatiekanaal bijgekomen. De website
www.dordrecht.nl/sportservicepunt is in september officieel geopend. Ook voor burgers bevat de site interessante informatie. Zo is er een overzicht van alle Dordtse sportverenigingen op de website te vinden. Er is ook een folder ontwikkeld met informatie over de diensten van het Sportservicepunt. Naast de website en de folder brengt het Sportservicepunt vijf maal per jaar een nieuwsbrief voor de sportverenigingen uit.

Sportcongres
Een bijzondere en succesvolle activiteit in 2003 was het sportcongres, dat door 60 sportverenigingen is bezocht. Sportverenigingen spraken met elkaar en in workshops over onderwerpen als jeugdbeleid, gezondheid, kantinebeheer en vrijwilligersbeleid.

Scholingsactiviteiten
Het Sportservicepunt biedt de sportclubs ook de mogelijkheid van scholingen. In 2003 hebben er vijftien scholingsactiviteiten plaats gevonden, zoals een cursus effectief vergaderen, themabijeenkomsten EHSBO (Eerste Hulp bij Sport Ongevallen) en instructies verantwoord alcoholgebruik. Van deze vijftien activiteiten zijn er negen op verzoek van sportverenigingen georganiseerd. Deze vraaggerichte werkwijze wordt door het Sportservicepunt van de gemeente Dordrecht in 2004 voortgezet.

Ondersteuning op maat
Zeven verenigingen hebben in 2003 gebruik gemaakt van ondersteuning op maat door het Sportservicepunt. Hieruit zijn negen projecten ondersteuning op maat voortgekomen. Hierbij ging het om uiteenlopende onderwerpen: fusietraject, vrijwilligersbeleid, jeugdbeleid, seksuele intimidatie, nieuwbouw, bestuursondersteuning en beleidsontwikkeling. Verder hebben in 2003 vijf verenigingen gebruik gemaakt van de mogelijkheid van doorlichting door middel van de IK-sportscan.

Helpdesk
In 2003 heeft het Sportservicepunt in de functie van vraagbaak in totaal 121 vragen te beantwoorden gehad. Driekwart van de vragen was afkomstig van verenigingen en een kwart van burgers.

Breedtesportimpuls
De gemeente Dordrecht ontvangt tot en met 2005 subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor het Sportservicepunt. Het ministerie en de gemeente hebben ieder vijftig procent voor hun rekening genomen. Dordrecht was één van de eerste gemeenten die ging werken met een Sportservicepunt.