Artsen zonder Grenzen


Artsen zonder Grenzen draagt in Sri Lanka activiteiten over donderdag 4 maart 2004

De internationale medische hulporganisatie Artsen zonder Grenzen heeft haar activiteiten in Sri Lanka na tien jaar overgedragen. Bij het vertrek op 1 maart heeft Artsen zonder Grenzen een nieuwe Srilankaanse hulporganisatie gelanceerd, die zal opereren onder de naam SHADE. Deze organisatie zal het psychosociale programma in de plaats Vavuniya en de omliggende regio voortzetten. De activiteiten in de Noordelijke regio Mullaitivu zijn overgedragen aan de lokale gezondheidswerkers van het Ministerie van Volksgezondheid.

Na het staakt-het-vuren van februari 2002 werd de noordelijke regio Wanni weer toegankelijk, zodat het Ministerie van Volksgezondheid met hulp van de internationale gemeenschap kon beginnen met het herstellen van de medische voorzieningen.

Tijdens de oorlog was de toegang tot het Noorden zeer beperkt en de medische voorzieningen hadden hier ernstig onder te lijden. Binnen de beperkte mogelijkheden runde Artsen zonder Grenzen een medisch programma in Mallavi en Puthukkudiyiruppu, zegt Doug Kittle, hoofd van de missie. Na het staakt-het-vuren zijn de omstandigheden enorm verbeterd. Voor het eerst sinds jaren konden de ziekenhuizen voldoende worden bevoorraad met medische benodigdheden en medicijnen. Sindsdien zijn de gezondheidsindicatoren en de verwijsmogelijkheden verbeterd, waardoor Artsen zonder Grenzen de activiteiten nu kan overdragen aan lokale gezondheidswerkers.

De nieuwe hulporganisatie SHADE zal het psychosociale programma in Vavuniya voortzetten. Veel mensen zijn hier nog getraumatiseerd door de oorlogservaringen. Voor hen is voorzetting van de psychosociale hulpverlening enorm belangrijk. Veel voormalige lokale medewerkers van Artsen zonder Grenzen zullen voor SHADE gaan werken. De nieuwe organisatie gaat samenwerken met het regionale Ministerie van Volksgezondheid.

Artsen zonder Grenzen is sinds 1994 actief in het noorden van Sri Lanka. In het ziekenhuis van Puthukkudiyiruppu in de regio Mullaitivu leidde de organisatie een programma voor zwangerschapsbegeleiding en in de plaats Vavuniya en de omliggende regio een programma voor psychosociale ondersteuning. Een uitgebreid medisch hulpprogramma in Mallavi, dat onder andere chirurgische diensten omvatte, werd in april 2002 afgerond.

Artsen zonder Grenzen wil alle huidige en voormalige medewerkers bedanken voor hun betrokkenheid en inzet bij het realiseren van gezondheidsvoorzieningen voor de bevolking van het Noorden gedurende de afgelopen tien jaar. Zonder hun hulp zou dit allemaal niet mogelijk zijn geweest.

---