Gemeente Doorn


Welzijn / week 10

Bijzondere bijstand
Met ingang van 1 januari 2004 is de Wet Werk en Bijstand (WWB) in werking getreden. Dit heeft gevolgen voor onder meer de wijze waarop de gemeente bijzondere bijstand verstrekt aan inwoners met een minimuminkomen. In een eerdere publicatie is ingegaan op de mogelijkheid voor het aanvragen van een categoriale verstrekking voor mensen met een minimum inkomen: het persoonsgebonden budget. Hieronder volgt het gemeentelijk beleid ten aanzien van bijzondere bijstand aan inwoners met een minimuminkomen; hierop bestaat recht wanneer er sprake is van noodzakelijke kosten van het bestaan die de aanvrager niet uit eigen middelen kan betalen.

Voor bijzondere bijstand onderscheidt de gemeente Doorn twee hoofdcategorieën:

1. bijzondere bijstand voor duurzame gebruiksgoederen
2. bijzondere bijstand voor sociaal maatschappelijk verkeer.

Bij een aanvraag voor bijzondere bijstand voor duurzame gebruiksgoederen is het de bedoeling dat gezocht wordt naar de goedkoopst mogelijke oplossing. Wanneer een aanvraag wordt toegekend wordt dezelfde maand overgegaan tot uitkering.
Bijzondere bijstand voor sociaal-maatschappelijk verkeer wordt uitgekeerd op basis van een ingediend bewijsstuk waaruit blijkt dat kosten gemaakt zijn of gemaakt zullen worden. Hierbij geldt een plafond van EUR 250,- per alleenstaande en EUR 350,- per gezin, verhoogd met EUR 50,- per schoolgaand, ten laste komend kind. Deze vorm van bijzondere bijstand wordt eens per kwartaal uitgekeerd: na afloop van het eerste, tweede, derde en vierde kwartaal.

(Aan)vragen
U kunt bijzondere bijstand aanvragen bij de balie van sociale zaken (cluster Welzijn) van de gemeente Doorn of telefonisch (tel. 417110) op werkdagen tussen 9.00 en 11.00.