Gemeente Amsterdam

Transformaties van het verstedelijkt landschap
4 maart 2004 - Zuiderkerk

Deze tentoonstelling in de Zuiderkerk toont een aantal exemplarische stedenbouwkundige projecten van Palmboom & van den Bout. Bijzondere aandacht is er voor de ontwerpen voor IJ-burg, voor het Belvedère-project in Maastricht en voor het Buizengat in Vlaardingen.

Tentoonstelling

Het bureau Palmboom & van den Bout Stedenbouwkundigen kan beschouwd worden als één van de toonaangevende stedenbouwkundige bureaus in Nederland. Het speelt een belangrijke rol in de vernieuwing van de stedenbouwkundige ontwerpdiscipline.

Het werk van Palmboom & van de Bout is sterk verweven met een ontwerpcultuur, ontstaan in de jaren zeventig en tachtig aan de Faculteit Bouwkunde van de TU-Delft. Sindsdien heeft zich een inhoudelijke differentiatie afgetekend in de verdere professionele ontwikkeling van de destijds opgeleide ontwerpers. Het bureau Palmboom & van den Bout is een specifieke positie gaan innemen op dit palet. Kenmerkend voor de benadering van de ontwerpers is dat ze zijn blijven volharden in het zoeken naar nieuwe verhoudingen tussen stedenbouw, architectuur en landschapsontwerp. Bovendien hebben beide naamvoerders zich ook toegelegd op een theoretische verantwoording en verdieping van hun stedenbouwkundige benadering middels een groot aantal publicaties en lezingen.

© Gemeente Amsterdam