Amsterdam RAI

FietsVAK 2004
5 mrt 2004

5.943 BEZOEKERS, WORKSHOPS GROOT SUCCES . TEVREDENHEID NA AFLOOP FIETSVAK 2004.

De FietsVAK 2004 heeft zowel de organisatie, deelnemers als bezoekers tevreden gestemd. De vakbeurs voor alle professionals in de fietsenbranche, die van 29 februari tot en met 2 maart werd gehouden in Amsterdam RAI, trok een kleine zesduizend bezoekers en dat was conform de verwachting. Een succes bleek de introductie van workshops onder lunchtijd.

FietsVAK 2004 bracht in drie dagen tijd vrijwel alle in de tweewielerbranche actieve partijen bij elkaar. Fabrikanten, importeurs, grossiers, handelaren, aanbieders van onderdelen en accessoires maar ook verzekeraars en andere fiets-geïnteresseerden troffen elkaar in een geanimeerde ambiance. De meeste exposanten meldden goede zaken te hebben gedaan, wat het vakmatige karakter van de beurs onderstreept.

Opvallend veel belangstelling was er voor de workshops, die tijdens de lunchpauze werden gehouden. Daar zijn we positief door verrast, vertelt Mariska Dreschler, product manager van Amsterdam RAI voor de FietsVAK. We dachten aanvankelijk dat elke workshop zon honderd deelnemers zou tellen, maar we kwamen in de meeste gevallen uit op bijna het dubbele! De workshops, die gesponsord werden door Agu, Batavus en Giant, gingen over onderwerpen die voor mensen in het fietsenvak relevant zijn. Erik Hemmes van Trade Marketing Services ging in op het belang van formule-ontwikkeling, supermarktspecialist Gerard Rutte onderstreepte de noodzaak van profilering en positionering van de fietsspecialist en Edgar Keehnen van AgeWise gaf een aantrekkelijke presentatie over de kansen die er liggen bij benadering van de markt voor 50-plussers.

Fiets van het Jaar 2004
Eén van de hoogtepunten van de FietsVAK was de bekendmaking van de Fiets van het Jaar 2004. Dat werd de Sparta ION Comfort. De feestelijke uitreiking van de trofee markeerde overigens de directiewisseling bij Sparta. De gaande directeur, de naar de Accell Groep vertrokken Jeroen Snijders Blok, en de nieuwe directeur, Huub Snellen, namen samen de prijs in ontvangst. Special Awards waren er voor drie andere genomineerde fietsen: de Batavus Centennial Sports Limited Edition, de Koga Miyata FullProCarboLite en de Giant NRS Composite -2. Voorafgaand aan de uitreiking maakte de voorzitter van het tentoonstellingscomité, René Takens, bekend dat de verkoop van nieuwe fietsen in 2003 iets is teruggelopen ten opzichte van het jaar daarvoor. De gemiddelde prijs voor een nieuwe fiets is echter met 5 procent toegenomen naar 596 euro. Verder is opmerkelijk dat de vraag naar fietsen van hoge kwaliteit in Nederland onverminderd hoog is: 10 procent van de nieuw verkochte fietsen kost gemiddeld 1.374 euro. Takens meldde verder dat het aantal detailhandelaren afneemt, maar dat de omzet van de winkels nog steeds stijgt. Het aandeel in de verkoop van nieuwe fietsen bleef met 87 procent stabiel en in combinatie met de soepel verlopen beurs zorgde dat bij alle partijen voor een goed gevoel over FietsVAK 2004.

Amsterdam, 5 maart 2004


---

----------------------------------------------- Noot voor de redactie /