Lijst Pim Fortuyn


Den Haag, 3 maart 2004

LPF: SCHOKKENDE CIJFERS IJSSELMEERZIEKENHUIZEN

Hilbrand Nawijn is geschokt over de informatie, die hem is verstrekt door de gemeente Noordoostpolder over de financiële situatie van de Stichting IJsselmeer-ziekenhuizen. De Lijst Pim Fortuyn wil volledige opheldering over de financiën

De LPF-woordvoerder Gezondheidszorg eist van minister Hoogervorst (VWS) een uitvoerige verklaring over de benarde financiële situatie van de ziekenhuisstichting. Daarnaast wil hij weten welke financiële gevolgen een financiële debacle heeft voor de gemeenten Noordoostpolder en Lelystad. Deze gemeenten zouden in het verleden financiële garantstellingen hebben afgegeven voor de stichting IJsselmeerziekenhuizen.

Ook verlangt Nawijn opheldering over een brief van de Inspectie van de Gezondheidszorg aan de Raad van Bestuur van deze ziekenhuizen, waarin toezeggingen van minister Hoogervorst aan de Tweede Kamer teniet worden gedaan. Het betreft de garantie voor de 24-uurszorg (acute zorg) en de vier basisspecialismen. De inspectie moet toezien op de waarborging van kwaliteit van de zorg, maar geen accountantsrol op zich nemen, aldus Nawijn.

De Stichting IJsselmeerziekenhuizen beheert een tweetal ziekenhuizen, een in de locatie Lelystad en een in de locatie Emmeloord. Op aandringen van het LPF-kamerlid Hilbrand Nawijn heeft de minister Hoogervorst twee miljoen euro toegezegd voor het Dokter J.H. Jansenziekenhuis te Emmeloord.

De afgelopen jaren heeft de LPF zich zowel landelijk als provinciaal hard gemaakt voor het behoud van een volwaardig ziekenhuis met vier basisspecialismen in Emmeloord.

Vragen van het kamerlid Nawijn (LPF) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport inzake ziekenhuis Emmeloord

(Ingezonden 3 maart 2004)


1) Heeft de minister kennisgenomen van de brief d.d. 11 februari 2004 van de Inspectie van de Gezondheidszorg aan de Voorzitter van de Raad van Bestuur van de IJsselmeer-ziekenhuizen, waarin wordt gesteld dat de Inspectie het uiterst ongewenst vindt als de beschikbaarheidstoeslag zou worden gebruikt voor de herintroductie van een permanent geopende afdeling SEH op de locatie Emmeloord?


2) Herinnert U zich uw toezeggingen aan de Tweede Kamer over de herinrichting van de locatie Emmeloord, waaronder een SEH-afdeling en vier basisspecialismen, en de daarvoor door U toegezegde en geoormerkte gelden?


3) Zo ja, hoe zijn deze toezeggingen te rijmen met de in vraag 1 genoemde opvatting van de Inspectie, die onder Uw politieke verantwoordelijkheid valt?


4) Wat is Uw mening over het bedrijfsplan op hoofdlijnen (van 26 februari 2004) voor het Ziekenhuis Emmeloord dat is opgesteld door Sturkenboom Partners?


5) Wilt U de Tweede Kamer op zo kort mogelijke termijn uitvoerige informatie verschaffen over de financiële positie van de Stichting IJsselmeer-ziekenhuizen?


6) Is het waar dat de bedrijfsaccountant bij gebrek aan bedrijfscontinuïteit en gelet op de negatieve vermogens- en schuldposities bij de jaarrekening 2003 geen goedkeurende verklaring zal afleggen?


7) Wat zijn de financiële gevolgen voor de gemeenten Noordoostpolder en Lelystad indien de Stichting failliet gaat?


8) Wanneer is voor U de tijd rijp om in te grijpen ter voorkoming van een groot financieel debacle, dat ten koste gaat van de premiebetalers en de belastingplichtigen?