Algemeen Verbond Bouwbedrijf


Nieuwsbericht

AVBB: Helaas gelijk gekregen

4 maart 2004 - 60.000 nieuwe woningen in 2003. Dat is een dieptepunt in de woningbouwproductie in Nederland van de afgelopen 50 jaar. Het AVBB heeft de stagnatie in de woningbouwproductie al vele malen aangekaart en heeft gevraagd om maatregelen. De genomen maatregelen zijn ontoereikend en helaas heeft het AVBB gelijk gekregen.

Er zijn mogelijkheden voor meer productie: vijf jaar geleden werden er nog 30.000 woningen meer gebouwd. Aangezien het woningtekort oploopt, blijft er ook een maatschappelijke noodzaak voor meer woningen. Hoewel het dieptepunt waarschijnlijk voorbij is, is er geen reden voor vreugde. Door de lage productiecijfers van de afgelopen jaren lopen we fors achter op de beleidsambitie.
Het is van groot belang dat de regionale afspraken en doelstellingen die het ministerie van VROM binnenkort maakt niet vrijblijvend zijn. Overheden moeten er op aangesproken kunnen worden. Concrete sturingsmogelijkheden hiervoor zijn overzicht en sturing op de harde plancapaciteit. Hierdoor kan bij dreigende problemen vooraf worden bijgestuurd. Op dit moment kan alleen achteraf worden geconstateerd dat het niet goed is gegaan, door (tegenvallende) aantallen gebouwde woningen. Het AVBB stelt voor dat de minister van VROM de Tweede Kamer periodiek informeert over de voortgang per regio om negatieve verrassingen achteraf te vermijden.

Bron
AVBB